Salariile blocate i-au scos în stradă pe infirmierii şi brancardierii din Iaşi

  • Infirmerii şi brancardieri sunt nemulţumiţi de blocarea salariilor
  • Maria Alupoaie, infirmieră într-o secţie COVID-19, spune cât de grea e munca ei
  • Fără infirmiere şi brancardieri sistemul ar cădea, crede Nicu Bârzovan, asistent ATI
  • Avem bani pentru vaccinare, dar nu şi pentru cadrele medicale, se întreabă Iulian Cozianu
Urmărește
1017 afișări
Imaginea articolului Salariile blocate i-au scos în stradă pe infirmierii şi brancardierii din Iaşi

FOTO: Facebook Sanitas Iaşi

După  luni de muncă asiduă, au aflat că promisiunile făcute în toamnă s-au dus pe apa sâmbetei. Infirmierii, brancadierii şi angajaţii din sistemul de asistenţă socială au ieşit în stradă din cauza blocării salariilor bugetarilor.

Din 2007 Maria Alupoaie este infirmieră la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Câştigă salariul minim pe economie. Deşi în toamna anului trecut i s-a promis că va primi bani în plus pe fluturaş, acum salariul i-a fost îngheţat.

„Foarte greu, intrăm de câte ori este nevoie. În combinezoane se transpiră, când ieşim de acolo, suntem ude toate. Avem bolnavi şi cu oxigen, care sunt la 100 şi ceva de kilograme, care - vorba aia - îi îngrijim foarte greu, este vorba că trebuie să îi schimbi, trebuie să le dăm de mâncare, totul se face foarte, foarte greu. Lucrăm non stop, că internările vin pe bandă rulantă. Mai ales când vin izoletele, salvările vin câte unul, dar vin astea de pompieri care sunt mult mai mari, vin câte 7-8 persoane”, povesteşte Maria Alupoaie.

„Fără ajutorul infirmierilor şi a brancardierilor actul medical nu este posibil. Aceştia, săracii, au muncă fizică brută. Suntem stupefiaţi cumva că Guvernul României a găsit ca soluţie pentru redresarea economică a ţării salariile infirmierilor şi a brancardierilor din sistemul de sănătate”, spune şi Nicu Bârzovan, asistent medical ATI la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

Iulian Cozianu, lider de sindicat Sanitas Iaşi, spune că a rămas surprins când a aflat că măcar în teorie există bani pentru plata celor care vor lucra în centrele de vaccinare, dar pentru cei de la patul bolnavului nu.

„Suntem fericiţi că se face vaccinarea populaţiei şi a personalului, însă credem că şi personalul care lucrează în unităţi sanitare care tratează pacienţii Covid trebuie respectaţi şi drepturile legale trebuiesc onoarate.”

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici