Salariile din România, adevărul din spatele cifrelor. Cât câştigă astăzi un medic sau un funcţionar public

Salariul mediu din sectorul sănătate şi asistenţă socială a ajuns la 2.663 de lei net în martie anul acesta, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Urmărește
3828 afișări
Imaginea articolului Salariile din România, adevărul din spatele cifrelor. Cât câştigă astăzi un medic sau un funcţionar public

Salariile din România, adevărul din spatele cifrelor. Cât câştigă astăzi un medic sau un funcţionar public

Astfel, medicii şi angajaţii din sectorul asistenţei sociale au beneficiat de cele mai mari creşteri salariale din ultimul an, ca urmare a majorărilor decise de Guvern.

Spre comparaţie, în învăţământ, sector care concentrează 356.000 de angajaţi, salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 2.389 de lei net în luna martie.

De asemenea, în administraţie publică şi apărare – unde lucrează peste 202.000 de funcţionari – salariul mediu a crescut cu 22% în ultimul an, până la 3.574 de lei net în martie.

Astfel, deşi au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din economie, angajaţii din sănătate câştigă, în medie, doar 74% din salariul mediu al unui funcţionar public.  Totuşi, nivelul salarial al medicilor şi al angajaţilor din asistenţă socială a depăşit salariul mediu pe economie, care a ajuns în martie la valoarea de 2.342 de lei net pe lună, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

Citiţi continuarea articolului pe www.zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici