Salariile din sectorul privat vor scădea

Salariile angajaţilor din sectorul privat vor avea o evoluţie negativă în acest an, în termeni reali, ceea ce va alimenta încetinirea semnificativă a consumului, consideră analiştii economici, care nu exclud chiar o scădere a salariilor în termeni nominali.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Salariile din sectorul privat vor scădea

Salariile din sectorul privat vor scădea

În decembrie 2008, salariile din sectorul privat au avansat cu 13,2%, ceea ce arată că au fost plătite numeroase bonusuri la finalul anului, în timp ce salariul nominal al anagajaţilor din segmentul public s-a redus cu o rată lunară de 1,3%, potrivit calculelor economiştilor ING Bank.

Câştigul salarial mediu net a înregistrat şi-a temperat în decembrie 2008 ritmul anual de creştere la 17,6%, de la 21,4% în noiembrie, în pofida acordării de prime sau a celui de-al 13-lea salariu, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.

Firmele au de ales fie să reducă salariile fie numărul de salariaţi

"Este cert că în sectorul privat s-au luat deja măsuri cel puţin de reducere a salariilor, dacă nu de diminuare a personalului, pentru reducerea costurilor. (...) Salariile din mediul privat vor înregistra o creştere aproape de zero în termeni nominali, şi cu siguranţă negativă în termeni reali", a declarat pentru MEDIAFAX economitul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

El a precizat că firmele au de ales fie să reducă salariile fie numărul de salariaţi, iar creşterea salariilor în sectorul privat va fi mult mai mică în acest an decât în cel public, situându-se aproape de zero.

"Pe totalul anului va exista o creştere a salariilor în termeni nominali, având în vedere că în sectorul public şi în alte segmente salariile se indexează cu inflaţia, dar aceasta se va situa sub 10%, probabil în jur de 5-6%. În termeni reali, avansul salariilor se va plasa în jur de 0%, fiind posibil să treacă pe teritoriu negativ", anticipează Dumitru.

El apreciază că evoluţia salariilor va afecta consumul în acest an, care va încetini până la 2-3%.

"Practic consumul va fi afectat nu numai de scăderea veniturilor, ci şi de majorarea şomajului şi de incertitudinea privind mediul economic actuale şi siguranţa locului de muncă", a încheiat Dumitru.

Nu excludem o scădere a salariului nominal

Analiştii ING Bank anticipează că creşterea reală a salariului mediu ar putea deveni negativă în următoarele săptămâni şi că nici o scădere a salariului nominal nu pare imposibilă, în contextul perspectivelor pesimiste privind continuarea deteriorării condiţiilor economice.

"Nu excludem o scădere a salariului nominal, deşi aceasta nu este scenariul nostru de bază. Anticipăm o scădere în sectorul privat, în termeni reali, iar pentru cel public estimările de creştere sunt în conformitate cu ceea ce s-a anunţat", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Perspectivele analiştilor ING pentru creşterea salariului în termen nominal rămân pesimiste, întrucât firmele încearcă să continue să aibă rezultate pozitive în contextul încetinirii cererii, şi deja unele companii mari se pare că intenţionează să implementeze scăderi ale salariilor cu 20%.

"Perspectivele pentru salariile din sectorul public nu sunt mai optimiste, întrucât execuţia bugetară proastă din 2008 ar putea limita oferta Guvernului de majorări salariale substanţiale. Până în prezent a fost anunţată o creştere a câştigurilor cu 5%", potrivit analiştilor ING Bank.

Cheltuielile populaţiei vor fi afectate

Ei anticipează că cheltuielile populaţiei vor fi afectate în mod serios, pe fondul perspectivelor de încetinirea bruscă a creditării în acest an, ceea ce va influenţa negativ activităţile orientate spre consumatori.

Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, crede că este de aşteptat ca să existe o apreciere exigentă a performanţei în sectorul privat şi că este de dorit să vedem o corelare exigentă cu productivitatea a salariilor din sectorul de stat.

"Cred că în acest an vom vedea doar majorări nominale de salarii în marea majoritate a cazurilor în care se vor accepta majorări", a spus economistul.

Libocor a precizat că ritmul de creştere a consumului poate să scadă chiar cu peste 50% în acest an, din cauza temperării creditării populaţiei, finanţării mai dificile a proiectelor de investiţii publice şi unui grad mai mare de saturaţie, realizat în ultimii ani.

Ritmul de creştere a soldului creditelor acordate de bănci firmelor şi populaţiei s-a redus de la 60,4% în 2007 la 33,7% anul trecut, împrumuturile totalizând la finele lunii decembrie 198,08 miliarde lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Consumul final efectiv a avansat în primele nouă luni din 2008 cu 13,7% comparativ cu perioada similară din 2007, în contextul în care dinamica înregistrată pe segmentul gospodăriilor, de 14,1%, a fost de peste trei ori mai rapidă decât în sectorul administraţiei publice, de 4,4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici