Salariile femeilor, mai mici decât ale bărbaţilor

Rata de ocupare a femeilor pe piaţa muncii este mai mică decât cea a bărbaţilor, deşi procentul populaţiei feminine este mai mare, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Bucureşti.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Salariile femeilor, mai mici decât ale bărbaţilor

Salariile femeilor, mai mici decât ale bărbaţilor

Studiul a fost realizat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (ANES) şi Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) prin colectarea datelor de la autorităţile locale din cinci judeţe: Botoşani, Giurgiu, Mehedinţi, Prahova şi Sălaj.

Potrivit reprezentanţilor CPE, deşi rata de ocupare a femeilor pe piaţa muncii a crescut, acest lucru se datorează în special celor care lucrează în agricultură. Cu toate acestea, deşi sunt procente semnificative din populaţie care lucrează în agricultură, nivelul populaţiei salariate din acest domeniu este foarte mic, respectiv 1,6% în Botoşani, 2,6% în Mehedinţi, 3,2% în Sălaj, 6% în Giurgiu şi 6,8% în Prahova.

În ceea ce priveşte numărul femeilor care lucrează în agricultură şi care sunt salariate, acesta este mult mai redus decât cel al bărbaţilor, cele mai diferenţe fiind în Botoşani şi Mehedinţi unde doar 15,4% respectiv 14,3% din femeile din agricultură sunt salariate, comparativ cu 84,6% şi 85,7% dintre bărbaţi.

Potrivit studiului, femeile au şi un nivel de instruire mai scăzut decât cel al bărbaţilor. Astfel, aproape trei sferturi dintre femei au cel mult opt clase şi numai 3% au absolvit studii superioare, în timp ce numărul celor care nu au niciun fel de studii se situează între 5 şi 12%. Comparativ, nivelul de instruire al bărbaţilor este mai ridicat decât cel al femeilor, 60% dintre aceştia având cel mult opt clase, iar 4% studii superioare.

Studiul realizat de ABES şi CPE a analizat şi domeniile în care lucrează femeile şi bărbaţii şi s-a constatat că majoritatea femeilor activează în adminsitraţie publică, învăţământ, sănătate sau asistenţă socială, adică domeniile cel mai puţin remunerate în România. Totodată, studiul a demonstrat că există discrepanţe notabile între femei şi bărbaţi chiar dacă aceştia lucrează în acelaşi domeniu şi fac acelaşi lucru. Cele mai mari diferenţe sunt în domenii precum industria sau comerţul. Singurele domenii în care femeile au salarii mai mari sunt agricultura şi tranzacţiile imobiliare.

În ceea ce priveşte rata şomajului, aceasta este mai scăzută în cazul femeilor, însă în ultimii ani s-a constatat că a început să crească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici