- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariile magistraţilor, majorate substanţial în legea finală de salarizare unitară
Salariile magistraţilor au fost din nou majorate substanţial prin proiectul final al legii salarizării, comparativ cu ultima variantă, prin ridicarea coeficienţilor de salarizare, noile valori indicând creşteri cu echivalentul a peste două salarii minime pe economie.
Salariile magistraţilor, majorate substanţial în legea finală de salarizare unitară
Majorarea a fost efectuată în condiţiile în care varianta iniţială a legii includea deja o creştere cu până la 20% a salariilor magistraţilor.
Astfel, în proiectul final al legii de salarizare unitară, judecătorul cu grad de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cei din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu vechime cuprinsă între 10 şi 15 ani, au un coeficient de salarizare cuprins între 9,55 şi 10,40, corespunzător tranşelor de vechime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
În varianta iniţială, salariul judecătorului cu grad de instanţă supremă, al procurorului din ICCJ, DNA şi DIICOT creştea pentru cei cu vechime între 10 şi 15 ani de la 6,95 la 7,10 salarii minime pe economie, iar pentru cei cu vechime peste 20 de ani acorda un coeficient de 9,6.
În actuala formă, coeficientul pentru o vechime de peste 20 ani este de 11,2.
Forma finală a legii mai prevede pentru judecătorul cu grad de curte de apel şi procurorul cu grad de parchet de pe lânga curtea de apel un coeficient de salarizare de 8,30 pentru o vechime de peste 20 ani.
În forma iniţială a legii, salariul judecătorului şi procurorului cu grad de curte de apel cu vechime de peste 20 de ani şi cu gradul 5 era de 8,15 salarii minime.
Judecătorul cu grad de tribunal are coeficienţi cuprinşi între 6,20 şi 8, în funcţie de vechime, după ce varianta iniţială a legii atribuia coeficienţi între 5,4 şi 7,3 salarii minime.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorul general al Parchetului vor avea un coeficient de 11,7 salarii minime similar premierului şi preşedinţilor celor două camere parlamentare.
Salariile grefierilor au rămas neschimbate faţă de ultima formă a grilei unice, astfel că cel mai mare salariu îl are prim-grefierul, grefierul-şef secţie şi grefierul-şef, toţi cu studii superioare, respectiv 4,8 salarii minime.
Coeficienţii pentru grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, gradul I (peste 3 ani vechime în specialitate) sunt cuprinşi între 2,85 şi 4,30 (4,25 în varianta iniţială), în funcţie de vechime şi gradaţie.
Pentru grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist debutant, cu studii medii, se acordă 1,3 salarii minime, iar în funcţie de gradaţia corespunzătoare tranşelor de vechime, pot ajunge la 1,65.
Grefierul arhivar şef, cu studii medii, va avea 2,9 salarii minime, iar grefierul-arhivar, grefierul-registrator, debutant pleacă de la 1,25 şi poate ajunge la 1,55 salarii minime, în funcţie de gradaţia de vechime.
Spor de risc de 25% şi spor de confidenţialitate de 5-10% din salariul de bază pentru magistraţi
Magistraţii beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 25% şi de un spor de confidenţialitate de 5% din salariul de bază, remuneraţii acordate în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii de salarizare unitară, stabileşte forma finală a proiectului.
De aceste sporuri beneficiază judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la curţile de apel, tribunale, tribunalele specializate şi judecătorii, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanţe, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice şi al laboratoarelor de expertize criminalistice, specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi specialiştii în domeniul informatic din aparatul propriu al Ministerului Justiţiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalul de probaţiune.
De la 1 ianuarie 2010, magistraţii vor beneficia, pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru păstrarea confidenţialităţii, de un adaos de 25% (pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică) şi respectiv de 10% (pentru asigurarea confidenţialităţii), calculate la indemnizaţia de încadrare brută lunară sau, dup caz, la salariul de bază şi care, începând cu 1 ianuarie 2010, vor fi incluse în indemnizaţia de încadrare brută lunară sau, după caz, la salariul de bază.
În acelaşi timp, magistraţii vor beneficia de sporurile rămase în afara salariului de bază şi care se vor acorda într-un cuantum care, împreună cu noul salariu de bază, să conducă la un câştig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009.
Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi magistraţilor-asistenţi li se acordă un spor de 15% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO