Salariile medicilor cresc sau scad în funcţie de rezultatele unei evaluări trimestriale - proiect

Salariile medicilor pot fi majorate sau diminuate cu până la 50 la sută în funcţie de punctajele obţinute la o evaluare trimestrială, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii şi supus dezbaterii publice.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Salariile medicilor cresc sau scad în funcţie de rezultatele unei evaluări trimestriale - proiect

Salariile medicilor cresc sau scad în funcţie de rezultatele unei evaluări trimestriale - proiect (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea criteriilor pe baza cărora se stabileşte procentul concret de majorare sau, după caz, de diminuare a salariilor de bază ale medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, cu personalitate juridică, a fost supus, joi, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice (www.msp.ro).

Potrivit proiectului de act normativ, criteriile pe baza cărora se face modificarea salariilor medicilor sunt serviciile medicale spitaliceşti contractate cu casa de asigurări de sănătate, indicatorii specifici de performanţă asumaţi de şeful de secţie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare şi performanţa individuală evidenţiată prin numărul şi complexitatea cazurilor tratate de fiecare medic în parte. Criteriile ce privesc actul medical vor fi avizate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România.

Majorarea sau, după caz, diminuarea salariilor de bază individuale ale medicilor se face trimestrial, după execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al secţiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical şi după evaluarea indicatorilor specifici de performanţă asumaţi de şeful de secţie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare.

Evaluarea trimestrială se face prin acordarea unul punctaj de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu, de către persoanele abilitate.

Dacă un medic a obţinut, la toate criteriile, punctaj maxim, salariul de bază poate fi majorat cu până la 50 la sută. În cazul în care cadrul medical a obţinut punctaj maxim la doar 90 la sută dintre criterii, salariul poate creşte cu până la 25 la sută.

Pe de altă parte, dacă medicii obţin punctaj maxim la mai puţin de 90 la sută dintre criteriile de evaluare, salariile de bază pot fi diminuate cu până la 50 la sută, dar nu pot fi mai mici decât salariile de bază minime pe funcţii şi grade profesionale stabilite prin lege.

De asemenea, salariile de bază individuale pot fi majorate, dar nu mai mult de 100%, şi în funcţie de aportul fiecărui medic la realizarea veniturilor proprii, altele decât cele provenite din contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate. Procentul concret de majorare a salariilor potrivit prevederilor legale se stabileşte de comitetul director.

Veniturile proprii ale medicilor, altele decât cele provenite din contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, sunt cele prevăzute la articolul 190 alineatul 4 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Majorarea salariilor medicilor se face atât cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli repartizat secţiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical, respectiv cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului, precum şi cu încadrarea în veniturile proprii, altele decât cele provenite din contractele încheiate cu casa de asigurări de sănătate.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 3 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici