- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariile medicilor, majorate în funcţie de venituri proprii şi rezultate la evaluări
Majorarea salariilor medicilor va depinde de serviciile medicale spitaliceşti contractate cu casa de asigurări de sănătate, de indicatorii de performanţă, numărul şi complexitatea cazurilor tratate, dar şi de veniturile proprii şi rezultatele evaluărilor, potrivit unui proiect legislativ al MSP.
Salariile medicilor, majorate în funcţie de venituri proprii şi rezultate la evaluări (Imagine: Mediafax Foto)
Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a suspus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, un proitect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea criteriilor pe baza cărora se stabileşte procentul concret de majorare sau, după caz, de diminuare a salariilor de bază individuale ale medicilor din unităţile sanitare publice, cu paturi, cu personalitate juridică
Potrivit notei de fundamentare, în prezent, salariile de bază individuale ale medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi pot fi majorate sau diminuate în funcţie de realizarea indicatorilor specifici de performanţă ai managementului secţiei, compartimentului, laboratorului ori serviciului medical, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli repartizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Procentul concret de majorare sau, după caz, de diminuare a salariilor de bază individuale ale medicilor, se propune de şeful de secţie, laborator ori serviciu medical şi se aprobă de comitetul director al spitalului, pe baza criteriilor aprobate prin hotărâre de Guvern.
Pentru punerea în execuţie a dispoziţiilor legale în vigoare, proiectul stabileşte criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul concret de majorare sau, după caz, de diminuare a salariilor de bază individuale ale medicilor.
Astfel, procentul de majorare va fi stabilit în funcţie de serviciile medicale spitaliceşti contractate cu casa de asigurări de sănătate, de indicatorii specifici de performanţă asumaţi de şeful de secţie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare, precum şi în funcţie de numărul şi complexitatea cazurilor tratate de fiecare medic.
Totodată, dacă documentul supus dezbaterii publice va fi aprobat, criteriile ce privesc actul medical vor fi avizate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România, iar majorarea sau, după caz, diminuarea salariilor de bază individuale ale medicilor se va face trimestrial, după execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli şi după evaluarea indicatorilor specifici de performanţă şi proporţional cu gradul de realizare a criteriilor, respectiv cu 50 la sută pentru un procent de realizare a criteriilor de 100 la sută şi cu 25 la sută pentru un procent de realizare a criteriilor de 90 la sută.
Potrivit proiectului, diminuarea salariilor de bază individuale ale medicilor cu cel mult 50 la sută se va aplica în cazul nerealizării criteriilor, dar fără a fi mai mici decât salariile de bază minime pe funcţii şi grade profesionale, iar majorarea salariilor de bază individuale ale medicilor, de până la 100 la sută, va fi posibilă în funcţie de aportul fiecărui medic la realizarea veniturilor proprii, altele decât cele provenite din contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate.
Proiectul de act normativ mai prevede faptul că stabilirea procentului concret de majorare va fi făcută de comitetul director, iar majorarea salariilor de bază individuale ale medicilor se va face cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli repartizat, respectiv cu încadrarea în veniturile proprii realizate.
"Prin punerea în aplicare a prevederilor din prezentul proiect de hotărâre de Guvern, se va realiza cointeresarea profesională a medicilor în realizarea indicatorilor specifici de performanţă asumaţi, având ca efect creşterea veniturilor salariale ale medicilor şi a gradului de satisfacţie a acestora determinând stabilitatea acestei categorii profesionale în sistem şi diminuarea exodului de medici specialişti în străinătate", susţin iniţiatorii în nota de fundamentare.
Proiectul este supus dezbaterii publice, pe site-ul MSP, în perioada 14 august - 13 septembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO