- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariile vor creşte cu 12-13% în 2009
Salariile din România vor creşte, în acest an, cu 12-13%, nivel asemănător celui înregistrat în 2008, de 13,3%, veniturile angajaţilor locali fiind în continuare mici comparativ cu celelalte state europene, potrivit unui studiu realizat de firma germană de recrutare Kienbaum.
Salariile vor creşte cu 12-13% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)
Pe de altă parte, analiza arată că rata de creştere a salariilor în România este cea mai ridicată dintre statele europene.
Studiul a fost realizat în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, în baza datelor colectate în noiembrie 2008.
"Cu toate că în ianuarie 2009 Comisia Naţională de Prognoză prevedea o creştere salarială medie pentru anul în curs de 5,8%, din studiul nostru reies valori cuprinse între 12-13%. Mai ales specialiştii, precum şi personalul de conducere se pot aştepta în continuare la creşteri salariale mari", a declarat, într-un comunicat, Maria Smid, coordonatoarea proiectului "Studiu de salarizare 2008/2009 – Companii din România - Angajaţi şi personalul de conducere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Potrivit analizei, salariile au crescut anul trecut cu 13,3%, faţă de anul precedent, în timp ce veniturile generale cu circa 20%.
Specialiştii firmei de recrutare susţin că există diferenţe salariale semnificative atât la nivel ierarhic, cât şi la nivel de regiune.
"La nivel de director general există diferenţe între veniturile anuale totale brute de 15-20 de ori. Salariile celorlalţi angajaţi din personalul de conducere prezintă variaţii asemănătoare", se arată în studiu.
Un angajat calificat din Bucureşti câştigă anual peste 12.000 euro, iar în Transilvania circa 6.100 euro. Salariile muncitorilor necalificaţi din Capitală ajung la peste 8.000 euro, în timp ce în Transilvania personalul fără pregătire primeşte aproximativ 4.700 euro pe an.
De asemenea, salariile românilor sunt mai mici, comparativ cu cele din Ungaria şi Slovacia, potrivit studiului.
Astfel, în Ungaria venitul anual brut al unui director general este de 92.000 euro şi în Slovacia de 84.100 euro, iar un manager român câştigă aproximativ 50.000 euro pe an.
"Situaţia în cazul forţei de muncă specializată este asemănătoare. În timp ce în Ungaria salariul este de 19.600 euro, iar în Slovacia de 15.500 euro, salariul unui specialist din România este de 8.962 euro", se mai arată în analiza Kienbaum.
Criza a afectat în special muncitorii, pe fondul disponibilizărilor din ultima perioadă, însă companiile caută în continuare personal specializat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.