Salariul debutanţilor din educaţie creşte de 3 ori, iar al cadrelor cu vechime, cu 80%

Salariul cadrelor didactice debutante ar putea creşte de trei ori, conform propunerii de grilă de salarizare din Educaţie, ajungând la peste 3.000 de lei, iar cel al celor cu vechime în sistem ar putea fi majorat cu aproximativ 80%, a declarat, luni, vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Salariul debutanţilor din educaţie creşte de 3 ori, iar al cadrelor cu vechime, cu 80%

Salariul debutanţilor din educaţie creşte de 3 ori, iar al cadrelor cu vechime, cu 80% (Montaj foto)

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a declarat, luni, la finalul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei că cea mai mare creştere a salariului va fi pentru debutanţii din Educaţie, de la aproximativ 1.100 lei brut cât au în prezent la peste 3.000 lei, iar cadrele didactice cu vechime în sistem vor avea o creştere a salariului cu aproximativ 80%.

Pe de altă parte, Hancescu a spus că sindicatele şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au căzut de acord ca învăţătorii cu studii de lungă sau scurtă durată să fie încadraţi la fel ca profesorii.

La rândul lor, reprezentanţii "Alma Mater" au precizat că reprezentanţii Ministerului au fost de acord cu propunerile federaţiei, fără a spune exact unde se vor încadra cadrele didactice din sistemul universitar.

Vicepreşedintele Federaţiei Alma Mater, Nicu Bârzoacă, a precizat că preparatorii vor avea un salariu dublu, conform propunerii de salarizare.

"Am propus coeficient pentru performanţă distribuit pe trepte pentru stimularea debutanţilor, iar propunerile au fost acceptate de Ministerul Educaţiei", a spus Bârzoacă.

Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat, luni, după întâlnirea sindicaliştilor cu reprezentanţji Ministerului Educaţiei, că cele două părţi au ajuns la un acord privind grila de salarizare.

Astfel, profesorul I cu studii de lungă durată 4 - 5 ani ar urma să intre în sistem, cu un coeficient de ierarhizare 6 şi să ajungă, după 40 de ani vechime şi după ce-şi obţine toate gradele, la 9,2.

Cadrele didactice cu studii de scurtă durată ar urma să intre în grilă cu coeficientul 4,5 şi să ajungă la 7,5, potrivit propunerii de grilă de salarizare unică pentru Educaţie.

Cei cu studii medii - institutorii - ar putea ajunge de la 3,5 la 6,5, în timp ce educatorii şi învăţătorii ar putea ajunge de la 3,5 la 6.

Cel mai mare coeficient în grila de salarizare, 13, ar urma să îl aibă profesorii universitari, în timp ce conferenţiarul universitar ar intra în grilă cu 5,7 şi ar putea ajunge la 11.

Propunerile pentru grila de salarizare din educaţie vor fi discutate în întâlnirea de marţi, de la Ministerul Muncii.

Potrivit sindicaliştilor, dacă Guvernul nu va accepta propunerile lor, vor redeschide conflictul de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici