- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul mediu a scăzut în luna mai
Câştigul salarial mediu net a fost de 1.356 lei în luna mai, în scădere cu 3,7%, respectiv 52 de lei, faţă de luna anterioară, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit datelor INS.
Salariul mediu a scăzut în luna mai (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Comparativ cu mai 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,7%.
Astfel, salariul mediu net înregistrat în activităţile de transporturi aeriene a fost de 3.296 lei, în timp ce salariul lunar primit de angajaţii din hoteluri şi restaurante a fost de 765 lei, valoarea pentru această categorie menţinându-se constantă comparativ cu luna aprilie, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
În mai, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.855 lei, cu 3,9% mai mic faţă de luna precedentă.
Nivelul câştigului salarial mediu net s-a situat în scădere în majoritatea activităţilor economice comparativ cu aprilie, când au fost acordate prime ocazionale, respectiv premii de Paşte, precum şi sume din profitul net, dar şi pe fondul realizărilor de producţie mai mici în mai.
Astfel, în activităţile de intermedieri financiare activitatea s-a diminuat cu peste 15%, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, unde scăderea a fost de 20,9%, iar în sectorul extracţiei cărbunelui superior şi inferior s-a înregistrat o contracţie a producţiei de 15,9%.
Alte scăderi au fost consemnate în telecomunicaţii, industria metalurgică, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea produselor din tutun, cuprinse între 11% şi 14%, în timp ce în alte domenii precum extracţia minereurilor metalifere, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, realzările de producţie au fost mai mici cu 5-10%.
Pe de altă parte, în unele activităţi economice s-au consemnat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă datorită acordării de sume din profitul net sau a realizărilor de producţii mai mari.
Faţă de aprilie, cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 11,3%, au revenit activităţilor de servicii anexe extracţiei, domeniu urmat de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un avans de 6,7%, alte activităţi industriale - 4,8% şi extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 4,4%.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o scădere a salariului real cu 1,9% în acest an, cu o revenire abia în 2011, şi o creştere a numărului de şomeri, de la 403.400 în 2008, la 620.000 la finele lui 2009, se arată în prognoza de primăvară a instituţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO