Salariul mediu net a crescut în martie cu circa 80 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în martie de 1.493 lei, cu 5,6% (79 lei) mai mare decât în luna anterioară, dar cu 1,1% mai mic comparativ cu martie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante.

Urmărește
2182 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut în martie cu circa 80 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine

Salariul mediu net a crescut în martie cu circa 80 lei. Află în ce domenii se câştigă cel mai bine (Imagine: Shutterstock)

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 5.001 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 839 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.056 lei, cu 5,8% mai mare decât luna precedentă.

În martie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de februarie, ca urmare a acordării de prime ocazionale (premii anuale, prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru 1 şi 8 martie, tichete de vacanţă) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun, 32%, şi în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 29,8%.

De majorări între 18% şi 21% au beneficiat angajaţii din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, iar între 13% şi 15% cei din în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Creşteri ale câştigurilor între 10% şi 12% au avut loc şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, captarea, tratarea si distribuţia apei.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, din activităţile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea în februarie a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cea mai mare reducere, cu 20,8%, a avut loc în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii). De asemenea, în transporturi pe apă, prelucrarea lemnului (inclusiv fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) s-au operat scăderi între 5% şi 10%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de februarie în învăţământ (4,8%) ca urmare a plăţii cu ora, precum şi a sumelor restante din luna precedentă, din unele unităţi de învăţământ şi în sănătate şi asistenţă socială (1,4%) pe fondul plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului cu câştiguri salariale mici, din aceste unităţi.

În administraţia publică s-a înregistrat o uşoară scădere a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă (-0,2%).

Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna martie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 20,5% în învăţământ, cu 14,5% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,7% în administraţia publică.

Comparativ cu octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din martie a urcat cu 17,8% în învăţământ, 16,3% în administraţia publică, respectiv cu 12,8% în sănătate şi asistenţă socială.

Indicele câştigului salarial real pentru martie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 105%. Raportat la octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici