Salariul mediu net a crescut la 1.359 lei, în septembrie
Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în septembrie, cu 0,8% (11 lei), faţă de august, la 1.359 lei, avansul comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut fiind de 4,9%, ca urmare a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii, potrivit datelor INS.
Salariul mediu net a crescut la 1.359 lei, în septembrie (Imagine: Mediafax Foto)
În septembrie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.860 lei, cu 0,8% mai mare faţă de luna precedentă.
În luna septembrie 2009, în cea mai mare parte a activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost în uşoară creştere faţă de august, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de performanţă, de vacanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii şi realizărilor de producţii mai mari
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat, în perioada analizată, în industria de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale (3.600 lei), iar cele mai mici în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (788 lei).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit INS, în ierarhia celor mai bine plătite activităţi, intermedierile financiare şi transporturile aeriene au cedat primul loc industriei de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, unde s-a înregistrat un nivel brut mediu de 5.068 lei pe salariat.
Astfel, în septembrie, comparativ cu august, cele mai mari creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în sectorul de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 24,9%, şi în cel al extracţiei minereurilor metalifere, cu 10,5%.
Majorări între 5% şi 8% au fost realizate în activităţile de fabricare a produselor textile,a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de editare.
De asemenea, în sectorul serviciilor în tehnologia informaţiei, activităţile de servicii informatice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice s-au operat creşteri ale câştigului salarial între 3% şi 5%.
La polul opus, s-au aflat activităţile de fabricare a produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, cu scăderi între 5% şi 8%.
Reduceri între 3% şi 5% au fost consemnate în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare, alte activităţi extractive, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor.
"Scăderile câştigului salarial mediu net în septembrie faţă de luna precedentă au fost cauzate de restrângerea activităţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară", se arată în comunicatul INS.
Pentru activităţile din sectorul bugetar, unde s-au manifestat, în general, tendinţe de scădere, câştigul salarial mediu brut în administraţia publică a înregistrat în luna septembrie cel mai mic nivel comparativ cu restul lunilor anului, de 2.624 lei.
O situaţie similară se constată şi în ceea ce priveşte învăţământul şi sănătatea unde, cu o uşoară creştere a nivelului salarial brut din septembrie faţă de luna august, acesta este inferior tuturor celorlalte luni ale anului 2009, situându-se la 2.023 lei, respectiv 1.745 lei.
Indicele câştigului salarial real nu a înregistrat nicio modificare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,7%, cu 3,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2009.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează o scădere a salariului real cu 1,9% în acest an, cu o revenire abia în 2011, şi o creştere a numărului de şomeri, de la 403.400 în 2008, la 620.000 la finele lui 2009, se arată în prognoza de primăvară a instituţiei.
CNP estimează că salariul mediu net va creşte în 2009 şi în 2010, la 1.328 lei şi, respectiv, 1.375 lei, comparativ cu nivelul de 1.280 înregistrat la finele anului trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO