Salariul minim unic pe economie, 500 de lei în primul semestru al anului viitor
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, luni, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind de 500 de lei, iar din semestrul al doilea, dacă indicatorii economici vor permite, acesta să ajungă la 540 lei.
Salariul minim unic pe economie, 500 de lei în primul semestru al anului viitor
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, la finalul celei de-a şaptea întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor şi cu cei ai patronatelor, că anul 2008 va începe cu un nivel al salariului minim de 500 de lei şi că în semestrul doi, în funcţie de evoluţia Produsului Intern Brut, a inflaţiei şi productivităţii muncii, acesta ar putea să crească până la 540 de lei.
"Guvernul a convenit asupra acestui lucru, iar valoarea pe care o vom avea în hotărârea de Guvern va fi şi în Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional. Cred că lucrurile sunt pe făgaşul bun", a mai spus Păcuraru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că deşi reprezentanţii sindicatelor au căzut de acord cu partea patronală şi cu Guvernul, nu vor renunţa la protestele programate pe 12 decembrie.
Şi vicepreşedintele Cartel Alfa, Petre Dandea, a anunţat că sindicatele vor continua protestele, pentru că, pe lângă creşterea nivelului salariului minim, un alt motiv în decizia de a ieşi în stradă a fost reducerea contribuţiilor sociale pentru angajaţi.
"Continuăm acţiunile de protest, pentru că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a ieşi în stradă a fost reducerea contribuţiilor sociale", a declarat Dandea.
Liderul Cartel Alfa a recunoscut că s-a făcut un pas înainte în ce priveşte stabilirea valorii salariului minim unic la nivel naţional şi consideră că vor fi respectate condiţiile impuse pentru o creştere la 540 de lei a acestuia.
Ministrul Muncii a apreciat că motivaţia ieşirii în stradă a sindicatelor nu mai este justificată în acest moment.
Reprezentantul patronatelor, Dragoş Mihalache, a declarat că întârzierea în stabilirea salariului minim unic la nivel naţional a fost cauzată de refuzul sindicatelor de a discuta cu partea patronală. Mihalache a mai spus că valoarea salariului minim de 540 de lei pentru semestrul al doilea al anului viitor nu este decât un "deziderat de imagine al sindicatelor".
În ce priveşte propunerea patronatelor de renunţare la grila de salarizare, ministrul Muncii a declarat că Guvernul nu este parte la această negociere, iar discuţiile dintre patronate şi sindicate pe această temă se vor referi cel mai probabil la anul 2009.
Potrivit vicepreşedintelui Cartel Alfa, Petre Dandea, grila de salarizare este un subiect propus de patronate pe care sindicatele au refuzat să îl discute până la stabilirea valorii salariului minim.
"De mâine (marţi - n.r.) îl vom discuta, iar discuţia se va finaliza cel mai probabil anul viitor", a spus Dandea.
În 7 decembrie, cele cinci confederaţii sindicale - Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CSN Meridian - anunţau că au declanşat conflictul de muncă pentru că angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul următor, după ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsă de reprezentanţii salariaţilor.
Sindicaliştii cereau ca salariul minim în 2008 să fie de 540 de lei, precum şi o reducere fiscală fără să se destructureze politicile sociale, adică să nu se scadă contribuţia de CAS a angajatorului şi, în acelaşi timp, să scadă pensiile salariaţilor.
Astfel, potrivit programului comun al acţiunilor de protest, membrii de sindicat afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale vor picheta, pe 12 decembrie, între orele 11.00 şi 12.00 sediile prefecturilor din ţară.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO