Video Sălile de judecată din Prahova, folosite pe rând de magistraţi. Dosarele, cărate cu coşul de cumpărături

Sălile de judecată ale Tribunalului Prahova şi ale Judecătoriei Ploieşti sunt folosite cu rândul de magistraţi, din cauza volumului mare de lucru şi a spaţiului insuficient, iar dosarele voluminoase sunt cărate din Arhivă cu un coş de cumpărături, transmite coresondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2319 afișări

Judecătorii se plâng că stau înghesuiţi în birouri mici, sălile de judecată sunt folosite pe rând de cele două instanţe, iar din lipsa spaţiului dosarele sunt ţinute şi pe jos, pe dulapuri sau în fişete amplasate pe hol.

În anul 2013, Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti s-au mutat, cu chirie, într-o clădire din centrul Ploieştiului, după ce imobilul în care au funcţionat instanţele a intrat într-un amplu program de reabilitare din cauza stării deplorabile în care se afla.

Clădirea în care îşi desfăşoară acum activitatea cele două instanţe este, însă, extrem de mică, iar spaţiul insuficient pentru desfăşurarea activităţii.

“La acest moment, spaţiul este insuficient pentru că şi în măsura în care am putea ocupa din locurile libere de judecători, practic nu mai există locuri unde am putea să organizăm birouri, evident planificarea şedinţelor de judecată este afectată. Este nevoie de a planifica mai mulţi timpi de judecată, ceea ce afectează nu numai activitatea noastră, ci şi interesul justiţiabilului care este derutat, am putea spune, vizavi de ora la care să se prezinte, durata şedinţei de judecată”, a declarat, corespondentului Mediafax, judecătorul Tribunalului Prahova, Gabriela Mihai.

Numărul sălilor de judecată este mic, la fel şi camerele ce servesc drept birouri sunt mici. De exemplu, în sala unu, luni, miercuri şi vineri sunt şedinţele Tribunalului Prahova, iar marţi şi joi, cele ale Judecătoriei Ploieşti.

“Nu putem planifica şedinţe de judecată mai multe sau în raport de prevederile codului de procedură civilă care au tot fost amânate tocmai din lipsa spaţiului privind camerele de consiliu, care ar fi permis programarea pe ore a dosarelor, ceea ce ar fi însemnat ca justiţiabilul să nu mai aştepte să-i vină rândul”, mai spune Mihai.

Judecătorul adaugă că se lucrează şi sâmbăta şi duminica pentru a fi în termen cu lucrările. Gabriela Mihai atrage atenţia că nu numai în sălile de judecată este aglometaţie, ci şi în birouri.

“Spaţiul insuficient duce la alocarea, pentru fiecare birou, a unui număr mare de persoane. Sunt birouri cu câte şapte judecători într-un spaţiu care este mult, ceea ce afectează capacitatea de muncă, puterea de concentrare, viteza de lucru şi ce ne interesează cel mai mult, calitatea hotărârilor, modul de studiu al dosarelor. Suntem înghesuiţi”, a mai spus Gabriela Mihai.

La rândul său, Gabriela Niculae, grefier arhivar şef la Tribunalul Prahova, spune că din lipsă de spaţiu, dosarele sunt ţinute pe holuri, în fişete, în dulapuri, prin biroiuri, pe jos, fiind folosit orice spaţiu.

“La Tribunalul Prahova există o încărcătură mare de dosare, ceea ce generează un volum foarte mare de muncă şi care implică efectuarea de ore suplimentare. Activitate intensă o are şi compartimentul Arhivă-Registratură, Tribunalul având dosare foarte complexe, voluminoase, iar spaţiul de care dispunem este insuficient pentru depozitarea acestor dosare între termenele de judecată. Cel mai mare, voluminos dosare cuprinde 1.606 de volume care a fost transportat cu un camion special şi se află depozitat într-o arhivă separată deoarece spaţiul aici în niciu caz nu ne permite acest lucru”, spune Gabriela Niculae.

Pentru a transporta dosarele, sunt folosite coşuri metalice precum cele destinate cumpărăturilor, în supermarket-uri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Prahova, Alina Anton, în 2017, Tribunalul Prahova a avut o medie de 1.012 dosare pe judecător.

“Rata de soluţionare a fost una foarte bună, în sensul că am înregistrat un procent de operativitate de 111%, faţă de dosarele intrate, motiv pentru care ne-am aflat în top trei, după Tribunalul Militar Timişoara şi Tribunalul Gorj, instanţe care au un volum de activitate mult mai mic decât al nostru. În 2017, au fost 38 de judecători, faţă de 54 cât prevede organigrama”, a declarat Anton.

Potrivit acesteia, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti ar urma să funcţioneze în noul Palat al Justiţiei, a cărei construcţie a început în 1996 şi care ar urma să fie gata în luna mai a acestui an.

Judecătoria Ploieşti ar urma să se mute în clădirea în care a funcţionat până acum 6 ani şi care a fost reabilitată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici