Salmonella, cauza toxiinfecţiei alimentare de la Năvodari

Primele rezultate ale analizelor probelor recoltate de la bolnavii de toxiinfecţie alimentară din Tabăra Năvodari au relevat că boala a fost produsă de salmonella, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Salmonella, cauza toxiinfecţiei alimentare de la Năvodari

Salmonella, cauza toxiinfecţiei alimentare de la Năvodari

Dr. Marius Enescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică din Constanţa, a declarat pentru MEDIAFAX că rezultatele au relevat prezenţa bacteriei salmonella tip B în coprocultura recoltată de la primii doi copii internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Potrivit sursei citate, alimentul incriminat este carnea de pui din care a fost gătită mâncarea servită la masa de prânz şi la cea de seară în ziua de 7 iunie.

Numărul pacienţilor provenind din Tabăra Năvodari, care au fost internaţi cu toxiinfecţie alimentară la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, a ajuns, marţi dimineaţă, la 88. Dr. Sorin Rugină, directorul unităţii spitaliceşti, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că bolnavii din Tabăra Năvodari au continuat să vină în tot cursul zilei de luni, astfel încât marţi, la ora 10.30, un număr de 88 pacienţi, majoritatea copii, erau spitalizaţi.

În acelaşi timp, 13 bolnavi dintre cei internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase au obţinut externarea, în urma solicitărilor adresate conducerii spitalului. Pacienţii au dorit să iasă din spital şi să se întoarcă acasă, întrucât erau la final de sejur şi aveau deja achiziţionate biletele de tren. În urma consultului, medicii au hotărât că starea pacienţilor s-a ameliorat şi au decis externarea, cu condiţia ca bolnavii să continue tratamentul ambulatoriu.

La ora transmiterii acestei ştiri, Departamentul de Control al Guvernului se afla la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa pentru a verifica modul şi condiţiile în care sunt trataţi bolnavii internaţi aici.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a trimis, luni, doi inspectori care să ajute autorităţile locale constănţene în ancheta privind cazurile de toxiinfecţie alimentară din tabăra de copii de la Năvodari, după ce zeci de copii şi adulţi au fost internaţi în spital cu simptome ale bolii.

Zeci de persoane cu simptome de toxiinfecţie alimentară, majoritatea copii din tabăra Năvodari, au fost internate, începând de duminică seară, la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, dar medicii au apreciat că numărul lor va creşte, din cauză că aproape o sută de persoane din tabără acuzaseră simptome ale bolii. Primii bolnavi s-au prezentat, duminică după-amiază, la policlinica din incinta taberei, deshidrataţi, cu febră de 39 de grade, colici, vărsături şi scaune diareice. Ulterior, în aceeaşi zi au fost internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa 35 copii (dintre care cel mai mic avea cinci ani) şi 12 adulţi - profesori sau părinţi ai copiilor - cu toţii aflaţi în stare toxică, care necesită minimum trei zile de spitalizare.

Luni, alte cazuri de îmbolnăvire au fost depistate la controlul medical efectuat în policlinica taberei de la Năvodari. Bolnavii au fost duşi la Spitalul de Boli Infecţioase, unde au fost internaţi, cu excepţia unui profesor din Cluj, care a refuzat spitalizarea pe propria răspundere, angajându-se pe semnătură să urmeze tratament ambulatoriu.

Numărul mare de pacienţi a determinat aglomerarea spitalului, copiii fiind cazaţi şi câte doi în pat.

Departamentul de Control al Guvernului (DCG) a început o acţiune de control la tabăra "Lebăda" din Năvodari, pentru a stabili cauzele îmbolnăvirii. Şeful DCG, secretarul de stat Emanoil Neguţ, a arătat că există posibilitatea ca unele dintre persoanele intoxicate să se fi îmbolnăvit pentru că au consumat diferite produse de la chioşcurile aflate în afara complexului turistic.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Constanţa a dispus, luni, în baza unei ordonanţe de suspendare temporară, închiderea pentru 24 ore a cantinei de la Năvodari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici