Salomons: Avocata Iman Al-Obeidi poate sta maximum şase luni în Centrul de refugiaţi din Timişoara

Avocata libiană Iman Al-Obeidi, care a ajuns luni în centrul din Timişoara, poate sta aici maximum şase luni, a declarat, miercuri, reprezentantul UNHCR în România, Machiel Salomons, precizând că în cazul acesteia, ca şi în situaţia altor refugiaţi, trebuie respectat dreptul la viaţă privată.

Urmărește
6 afișări

Machiel Salomons a spus, într-o conferinţă de presă, că avocata Iman al-Obeidi a ajuns în Centrul petnru refugiaţi de la Timişoara luni după-amiază şi va sta aici până va fi relocată. Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în România a precizat că perioada medie în care un refugiat poate rămâne în acest centru este cuprinsă între 63 şi 142 de zile, însă au existat cazuri când unele persoane au stat mai puţin de o lună.

"Este imposibil să spunem acum unde va fi relocată", a mai spus reprezentantul UNHCR.

Solomons a adăugat că UNHCR nu discută cazuri individuale de refugiaţi, pentru siguranţa acestora. El a precizat că acestea sunt persoane vulnerabile şi este necesară respectarea dreptului acestora la spaţiu şi viaţă privată, pentru a începe procesul de recuperare.

"Avem multe motive pentru care să fim recunoscători României. Până în prezent, 733 de refugiaţi au fost găzduiţi în acest centru, în timp ce 642 au fost deja preluaţi de către ţările de relocare. Ştim că evacuarea rapidă a multora dintre aceşti refugiaţi la acest centru a salvat vieţi", a mai spus Machiel Salomons.

În prezent, centrul găzduieşte 95 de refugiaţi din Eritreea, Irak, Sri Lanka şi Libia. Până în prezent, SUA, Canada, Marea Britanie, Suedia, Australia, Olanda, Norvegia şi Germania au intervievat şi relocat persoane din acest centru.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie s-a ocupat de transferul avocatei din Libia în România, fiind adusă de la Malta la Timişoara cu o escală la Viena.

Avocata libiană Iman al-Obeidi, care a afirmat că a fost torturată şi violată de forţele regimului lui Muammar Kadhafi, a ajuns în România după ce a fost expulzată din Qatar şi a reuşit să părăsească duminică oraşul libian Benghazi, controlat de rebeliunea libiană. Al-Obeidi a declarat în repetate rânduri că vrea să meargă în Statele Unite.

Întrebat despre posibilitatea transferării lui Al-Obeidi în Statele Unite, un înalt oficial american a precizat că aceasta trebuie "să urmeze procedurile obişnuite" pentru astfel de cazuri. "Ea va beneficia de o procedură rapidă, însă trebuie să treacă de examinări medicale şi de securitate. Acestea ar putea dura câteva luni, în cazul în care decide să vină" în SUA, a adăugat el.

Al-Obeidi a ajuns în atenţia presei internaţionale la 26 martie, când a intrat în hotelul Rixos din Tripoli, unde sunt cazaţi ziariştii străini, afirmând că a fost torturată şi violată în repetate rânduri de "batalioanele lui Muammar Kadhafi".

În data de 9 mai, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) al rebelilor libieni a anunţat că Al-Obeidi a fost trimisă în Qatar, din motive de securitate. Săptămâna trecută, ea a fost însă deportată din Qatar şi a ajuns cu un avion militar la Benghazi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici