Salomons: Comunitatea internaţională se aşteaptă la un flux major de refugiaţi din Libia

Reprezentantul UNHCR în România, Machiel Salomons, susţine că în următoarele săptămâni la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara ar putea sosi refugiaţi din Libia, UNHCR estimând că în perioada următoare numărul celor care vor părăsi acea ţară va fi de câteva milioane.

Urmărește
14 afișări

Reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Machiel Salomons, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că "nu este un secret" că există posibilitatea unui "flux major" de refugiaţi din Libia, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) din Timişoara având experienţa pentru a prelua o parte din aceşti refugiaţi şi de a-i reloca în alte ţări, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu este un secret că comunitatea internaţională se aşteaptă la un flux major de refugiaţi din Libia în următoarele câteva săptămâni. Majoritatea persoanelor care pleacă din Libia nu au o problemă de a ajunge în ţările lor de origine: Egipt, Bangladesh şi Tunisia, dar există un număr de refugiaţi care nu se pot întoarce din cauza războiului de acolo. Fiind prima platformă de evacuare, CTU este şi cel mai de succes din lume. Am căpătat experienţă până acum pentru a ne asigura că oamenii din Libia care într-adevăr sunt în nevoie de protecţie internaţională vor ajunge la CTU unde vor primi asistenţă şi vor fi relocaţi în alte ţări", a afirmat Salomons.

El a precizat că, înainte de izbucnirea conflictului, UNHCR înregistrase 14.000 de refugiaţi din Libia, însă de la izbucnirea războiului civil circa 200.000 de persoane au plecat din această ţară, iar potrivit estimărilor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, este de aşteptat ca numărul refugiaţilor să ajungă şi la câteva milioane.

Întrebat de jurnalişti care este probabilitatea ca o parte din aceşti refugiaţi să ajungă la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara, Salomons a afirmat că "este o probabilitate foarte mare" ca acest lucru să se întâmple.

"În următoarele două săptămâni, centrul ar putea fi umplut la capacitatea maximă, de 200 de persoane, care vor fi relocate, iar apoi un alt grup le va lua locul şi aşa mai departe", a mai spus Salomons.

Un număr de 13 ambasadori reprezentând în România tot atâtea state europene (Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia şi Suedia) au vizitat, vineri, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara.

Centrul, care este unic în lume, a devenit funcţional din noiembrie 2008, dar a fost deschis oficial la data de 12 martie 2009. De atunci, 637 refugiaţi au fost găzduiţi în centru, dintre care peste 600 au fost deja relocaţi în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Suedia, Australia şi Norvegia. În prezent, în CTU se află 28 de refugiaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici