- Home
- Social
- CONSTANŢA, (09.08.2017, 13:11)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salvamarii, nemulţumiţi de legea permisivă din domeniu, care nu îi SANCŢIONEAZĂ pe cei ce ignoră avertismentele: Nu putem împiedica turiştii să intre în mare, legea ne permine doar să fluierăm
Coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş, declară că legea nu permite salvamarilor să împiedice turiştii să intre în mare atunci când e agitată. ”Noi putem doar să fluierăm, să-i rugăm şi să-i avertizăm. Ne-am cam săturat să fim pe post de paratrăsnet”, spune acesta.
Urmărește
502 afișări
Salvamarii, nemulţumiţi de legea permisivă din domeniu, care nu îi SANCŢIONEAZĂ pe cei ce ignoră avertismentele: Nu putem împiedica turiştii să intre în mare, legea ne permine doar să fluierăm (Imagine: Codrin Prisecaru/ Mediafax Foto)
Salvamarii din sudul litoralului sunt nemulţumiţi de legea permisivă din domeniu, care nu implică şi sancţiuni împotriva celor care, ignorând avertismentele, se aventurează în apele mării, punându-şi viaţa în pericol, dar şi pe cea a salvatorilor, şi spun că trebuie găsită o modalitate de sancţionare a acestora.
Coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că oamenii vin pe litoral şi de la sute de kilometri distanţă şi vor neapărat să se scalde în mare, indiferent dacă sunt sau nu condiţii de scăldat, fără să mai ţină cont de avertismente date de salvamari în caz de mare agitată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
”Noi ne-am cam săturat să fim pe post de paratrăsnet. Toată lumea ne jigneşte, ne ameninţă şi e supărată pe noi, când noi încercăm să salvăm vieţi. Iar noi nu putem face absolut nimic ca să-i împiedicăm să-şi rişte viaţa. Oamenii spun <Ce faci mă? Eu fac sute de kilometri ca să fac o baie în mare şi tu mă scoţi pe mal?>. Noi putem numai să fluierăm, să-i rugăm şi să-i avertizăm. În rest nu putem să facem nimic să-i ţinem afară din apă”, spune Boteş.
El este de părere că legea care reglementează serviciul de salvamar este extrem de permisivă, iar până când aceasta nu va fi revizuită, numărul intervenţiilor va fi tot mai mare şi consideră că ar trebui schimbată legislaţia, iar persoanele care se aventurează în mare când scăldatul este interzis să poată fi sancţionate.
”Noi avem o lege foarte permisivă, sau, mai bine zis, nu avem lege deloc. Avem nişte normative care oricum nu se aplică, nimeni nu este tras la răspundere. Până nu se va hotărî să fie o lege mai serioasă, să se ia nişte măsuri mai drastice, să fie date amenzi… Aşa nu putem să facem nimic. Şi oricum nu salvamarii ar putea să aplice legea, trebuie găsită o altă modalitate. Am cerut reînfiinţarea Poliţiei Plajei, dar nu s-a vrut. Pur şi simplu”, adaugă şeful salvamarilor din sudul litoralului.
Vasile Boteş spune că vara aceasta salvamarii din sudul litoralului au avut sute de interveniţii pentru salvarea oamenilor, ”în unele zile au fost zeci”, în condiţiile în care actualul sezon este la jumătate, iar până la final, până spre mijlocul lunii septembrie, numărul cazurilor de înec în apele mării va creşte.
”Încă nu au venit furtunile de toamnă. Eu mă îngrozesc de luna septembrie. În condiţiile în care o să fie foarte cald, turiştii nu respectă nimic, nici propria viaţa, se aruncă direct în mare indiferent de condiţii. Noi nu prea avem ce face”, spunea Boteş, care adaugă că, dacă va considera că intervenţiile ar putea pune în pericol viaţa salvamarilor, mai ales dacă oamenii nu respectă interdicţiile de scăldat şi ignoră avertismentele, nu le va permite acestora să mai intervină.
”Gândiţi-vă că salvamarii îşi pun viaţa în pericol. Şi amărâţii ăştia de salvamari au problemele lor, au familiile lor, necazurile lor. Nu mi-aş dori, Doamne fereşte!, să se întâmple ceva cu vreun salvamar din cauza unor turişti inconştienţi. O să iau atitudine şi, în condiţiile în care consider că marea este extrem de agitată, că turistul şi-a pus cu bună-ştiinţă viaţa în pericol, eu nu las salvamarul să mai intervină. Pentru că mi-e frică de ce s-ar putea întâmpla”, afirmă Vasile Boteş.
El este susţinut şi de salvamarii din nordul litoralului, care, deşi nu au la fel de multe intervenţii ca în sud, configuraţia ţărmului făcând marea ”mai prietenoasă”, spun că se confruntă cu aceleaşi probleme din partea turiştilor.
”Situaţia este asemănătoare şi în nordul litoralului, dar aici conformaţia mării nu o face atât de periculoasă ca în zona de sud. Şi aici se întâlneşte acelaşi tip de persoane care nu respectă sugestiile salvamarilor şi intra în apă. Mai grav este că acestea atrag după ele şi alte persoane, care îşi riscă astfel viaţa”, a declarat coordonatorul salvamarilor din Mamaia si Constanţa, Gabriel Culea.
El este de părere că educaţia în acest sens ar trebui făcută încă din şcoli, ”la fel ca şi în cazul educaţiei rutiere”, iar copiii trebuie învăţaţi cu respectarea respecte regulilor şi legilor, astfel ca la maturitate să nu ia cu uşurinţă în calcul încălcarea acestora.
Pe de altă parte, Culea spune că situaţia pe litoralul românesc este mult mai bună decât la vecinii bulgari sau ucraineni, unde intervenţiile sunt de 10 - 20 de ori mai numeroase.
”Se fac statistici pentru Marea Neagră în care nu stăm aşa rău. Serviciul de salvamar este bine organizat. Spre exemplu, în Bulgaria, la fiecare 10 intervenţii ale noastre ei au 100, iar în Ucraina 200”, afirmă Gabriel Culea.
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Constanţa susţin că nu pot interveni în cazul în care sunt persoane care aleg să îşi rişte singure viaţa în apele mării, pentru că nu există o lege care să le permită acest lucru.
”Noi putem interveni numai în cazul în care se produce o agresiune, spre exemplu salvamarul este lovit sau înjurat. Dar şi în astfel de cazuri prima care are atribuţii să intervină este Poliţia Locală, sancţionând agresorul pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Dacă acesta alege să-şi rişte viaţa ignorând pur şi simplu sfaturile salvamarilor şi intră în apă deşi scăldatul este interzis, nimeni nu are ce-i face”, spun poliţiştii.
Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa vara aceasta pe litoral după ce s-au aventurat în apele mării fără să ştie să înoate sau în condiţiile în care scăldatul era interzis.
Citeşte şi: Coloana de maşini pe 4 kilometri pe drumul ce leagă Oradea de Arad, în urma unui accident
Citeşte şi: A şaptea amânare în dosarul în care se judecă cererea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota