Salvamarii trag LINIA în sezonul estival 2018: Mamaia şi Constanţa, cele mai grele intervenţii/ Reacţia turiştilor în faţa steagului roşu

Peste 3.000 de persoane au avut nevoie, în această vară, de ajutorul salvamarilor constănţeni, arată bilanţul realizat la final de sezon de reprezentanţii Serviciului Salvamar pentru Constanţa şi Mamaia.

Urmărește
1444 afișări
Imaginea articolului Salvamarii trag LINIA în sezonul estival 2018: Mamaia şi Constanţa, cele mai grele intervenţii/ Reacţia turiştilor în faţa steagului roşu

Salvamarii trag LINIA în sezonul estival 2018: Mamaia şi Constanţa, cele mai grele intervenţii/ Reacţia turiştilor în faţa steagului roşu

Potrivit salvamarilor constănţeni, anul acesta a fost un sezon estival dificil, cu o mare foarte agitată, aşa că cei peste 100 de salvamari care au supravegheat plajele din Constanţa şi din staţiunea Mamaia au avut o misiune foarte dificilă, luna august fiind cea mai grea.

„Faţă de anii precedenţi a fost un sezon atipic, cu o mare foarte agitată în luna august, în permanenţă cu steagul galben sau roşu arborat. Ceea ce înseamnă că accesul în mare este permis doar al celor experimentaţi sau este interzis la scăldat. Au fost peste 3.000 de intervenţii la limită, în care dacă nu s-ar fi acţionat aşa cum trebuie ar fi fost un număr foarte mare de persoane care s-ar fi înecat”, a precizat coordonatorul Serviciului Salvamar pentru Constanţa şi Mamaia, Gabriel Culea.

Salvamarii spun că, în afară de marea agitată pe perioadă lungi de timp, un motiv în plus pentru numărul mare de intervenţii a fost dat de turiştii care au ignorat sfaturile lor, intrând să se scalde chiar şi atunci când era interzis. Drept urmare, au fost intervenţii la limită în fiecare zi, iar unele dintre ele au avut un final tragic.

„O mare parte dintre ei au fost ascultători, dar avem şi acei turişti care consideră că ei pot face faţă provocării de a intra în văluri şi a înota când marea este agitată. În schimb, nu-şi dau seama că văzând alţi turişti că ei au intrat în apă, cred că se poate înota, iar la unele dintre acele persoane din păcate nu s-a mai putut face nimic. (…) Mai sunt cazurile tragice ale unor persoane care au intrat în apă deşi aveau afecţiuni medicale grave, sau cel al copiilor lăsaţi nesupravegheaţi”, spune Culea, care consideră că sezonul 2018 a fost unul extrem de greu. „Ca bilanţ în zona noastră de acţiune - Mamaia şi Constanţa, anul acesta a fost cam cel mai greu. Am avut sezoane, ca 2006, 2007, 2008, în care nu a fost nici un caz de înec. Alţi ani, în care am avut cel mult două sau trei cazuri”, a precizat Gabi Culea.

Salvamarii vor mai supraveghea plajele din Constanţa şi Mamaia până la sfârşitul aceste luni.

26 de persoane au murit înecate în apele Mării Negre în acest sezon estival, pe întreg litoralul românesc, şase dintre victime fiind copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici