Salvamont Vatra Dornei, avertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

Salvamontiştii din Vatra Dornei recomandă turiştilor responsabilitate şi atenţie pe Munţii Călimani, Giumalău, Bistriţei şi Suhard deoarece pe creste există acumulări mari de zăpadă. Salvamontiştii amintesc că anul trecut pe 1 Decembrie au fost trei accidente mortale în avalanşă.

Urmărește
1479 afișări
Imaginea articolului Salvamont Vatra Dornei, avertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

Salvamont Vatra Dornei, avertisment pentru turişti din cauza stratului de zăpadă de la munte

În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile, în zona de creastă a Carpaţilor Meridionali si Orientali s-a depus un strat proaspăt care variază între 20-60 centimetri.

În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri.

”În contextul minivacanţei care urmează, se impune parcurgerea traseelor turistice montane cu precauţie, folosind echipament de iarnă complet: îmbrăcăminte şi încălţări adecvate, beţe de schi, colţari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheaţă. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creştere. Cei care abordează traseele montane trebuie sa aibă experienţă de iarnă în parcurgerea acestora sau să fie însoţiţi de persoane experimentate. Nu recomandăm niciun circuit care să includă porţiuni din crestele principale deoarece pe acestea există deja acumulări mari de zăpadă, care necesită o abordare alpină, cea mai bună soluţie fiind amânarea acestor ture sau efectuarea de circuite pe muchiile secundare ale crestei principale”, arată salvamontiştii din Vatra Dornei.

Potrivit acestora, nu trebuie subestimat stratul aparent mic de zăpadă.

”Să nu uităm ca pe 1 decembrie, anul trecut, au fost trei accidente mortale în avalanşă, în zone complet diferite ale ţării! Programaţi timpul necesar efectuării excursiei Dvs. în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de minim o oră de lumină naturală, după terminarea excursiei, ţinând cont că, la ora 17:00 este deja întuneric”, adaugă salvamontiştii.

De asemenea, şoferii care intenţionează să parcurgă drumuri montane trebuie să aibă autoturismele echipate de iarnă, cu anvelope pentru zăpadă, lanţuri, lopată şi antiderapant, deoarece suprafaţa carosabilului poate fi acoperită de gheaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici