Salvaţi Copiii: Mortalitatea infantilă, mai mare cu 40% în mediul rural decât în cel urban

Numărul copiilor sub un an care au murit în mediul rural în 2023 este cu 40% mai mare decât cel din urban, arată datele unui studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Salvaţi Copiii: Mortalitatea infantilă, mai mare cu 40% în mediul rural decât în cel urban

Salvaţi Copiii: Mortalitatea infantilă, mai mare cu 40% în mediul rural decât în cel urban

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, în 2023, din cele 897 de decese înregistrate la copiii sub un an, 372 sunt în mediul urban şi 525 în mediul rural, unde accesul la servicii medicale în perioada sarcinii şi în primul an de viaţă al copilului este îngreunat.

Studiul de impact al proiectului de sănătate timpurie „Primul pas spre sănătate” realizat de Salvaţi Copiii România arată că dotarea cabinetelor medicale din zone defavorizate a dus la o creştere semnificativă a prezentării la medic a femeilor gravide şi a copiilor de până la 5 ani.

Astfel, s-a constatat o creştere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală, o creşetere cu 21% a numărului de consultaţii, de aproape patru ori mai mult decât media naţională, dar şi o creştere cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an.

Reprezentanţii organizaţiei arată că 73% dintre medicii de familie declară o creştere a numărului de consultaţii cu caracter preventiv, 83% dintre medici apreciază că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie, iar 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătăţire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate.

„România rămâne ţara unor disparităţi majore între regiuni şi mai ales între rural şi urban, iar aceste disparităţi se cuantifică direct în starea de sănătate şi în şansa la o viaţă sănătoasă a copiilor şi a mamelor. Un copil care vine pe lume într-un mediu social vulnerabil are acces limitat la monitorizare medicală de calitate şi poate dezvolta afecţiuni care, nediagnosticate şi tratate la timp, vor avea consecinţe dramatice. De aceea, noi ne concentrăm eforturile în astfel de comunităţi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Reprezentanţii organizaţiei mai arată că, potrivit datelor INS pentru 2023, pe segmentul medicinei primare cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban, respectiv 6.200 de cabinete, fată de 4.100 de cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori, comparativ cu un cabinet din mediul urban.

De asemenea, conform Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, 320 din 2.862 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie, iar 34,7% dintre adolescentele sub 15 ani nu au beneficiat de control medical în sarcină, procent dublu raportat la populaţia generală.

Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici