- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.02.2023, 18:04)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salvatorii români care au fost în Turcia, decoraţi la Palatul Cotroceni
Salvatorii români care au fost în Turcia după cutremurul din 6 februarie au fost decoraţi, marţi, de Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Protecţiei Civile.
Urmărește
215 afișări
Sursa foto: Ambasada României în Turcia
„Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi evenimentul care marchează 90 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România. Am dorit ca anul acesta, în semn de recunoaştere a eforturilor făcute, să vă invit aici pe dumneavoastră, militarii, pompierii, medicii, asistenţii şi voluntarii care aţi participat la misiunea internaţională umanitară din Turcia. Protecţia civilă reprezintă o componentă deosebit de importantă a securităţii naţionale, iar în ultimul deceniu statul român a făcut eforturi semnificative pentru a achiziţiona echipamente moderne şi a asigura instruirea la cele mai înalte standarde a celor care lucrează în acest domeniu”, spune Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
El afirmă că rezultatele au fost pe măsură, profesionalismul salvatorilor români fiind recunoscut şi apreciat inclusiv pe plan internaţional, atunci când au fost implicaţi în sprijinul altor state afectate.
„Acum doar câteva săptămâni, o tragedie de proporţii catastrofice a avut loc în Turcia, unde un cutremur devastator a distrus oraşe întregi şi a răpit zeci de mii de vieţi. Dumneavoastră, cei prezenţi astăzi aici, sunteţi cei care v-aţi mobilizat în mod exemplar şi, fără ezitare, aţi mers în ajutorul poporului turc, pentru a contribui la una dintre cele mai nobile misiuni - salvarea de vieţi omeneşti. Sarcina pe care aţi avut-o nu a fost deloc uşoară. V-aţi pus propriile vieţi în pericol, lucrând neîncetat şi contra cronometru, având în suflet speranţa că sub dărâmături veţi găsi supravieţuitori, o inimă care încă mai bate sau o voce care să vă răspundă. Rezultatele misiunii dumneavoastră sunt nepreţuite şi, pentru aceasta, aveţi toată consideraţia noastră. Totodată, mă bucur că întreaga echipă s-a întors acasă cu bine şi în siguranţă. Aţi dat dovadă de înalt profesionalism, adaptabilitate, dedicare şi putere extraordinară”, adaugă şeful statului.
El declară că salvatorii sunt „veritabile modele de solidaritate, altruism şi empatie”.
„Românii se simt în siguranţă pentru că le sunteţi aproape! Ziua Protecţiei Civile ne oferă un bun prilej pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are un mecanism solid de prevenire şi gestionare a situaţiilor de criză. Catastrofa umanitară provocată de seismul din Turcia ne-a arătat, încă o dată, cât de vulnerabili suntem în faţa forţelor naturii. Gradul de rezilienţă al populaţiei, al infrastructurii şi al instituţiilor statului va face diferenţa în cazul unui dezastru. Numărul victimelor, pierderile de vieţi omeneşti şi amploarea distrugerilor în urma unei calamităţi sunt invers proporţionale cu nivelul de pregătire. Cu alte cuvinte, putem limita semnificativ efectele negative dacă reuşim să creştem capacitatea noastră de anticipare şi de reacţie coordonată. Prin investiţii solide în prevenire şi gestionare, în instruirea autorităţilor şi informarea populaţiei, ca şi în consolidarea cooperării dintre autorităţi şi societate civilă, vom face faţă mult mai uşor situaţiilor dificile.
Ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu fenomene meteo extreme din cauza schimbărilor climatice şi este important să conştientizăm că dezastrele naturale vor continua să se producă. Astfel, trebuie să fim cât mai bine pregătiţi, pentru ca efectele acestora să fie resimţite cât mai puţin de către populaţie. Infrastructura noastră trebuie să fie cât mai rezistentă, iar cetăţenii să fie bine informaţi şi pregătiţi pentru a putea acţiona cu calm în astfel de situaţii. Vom continua să investim în acest domeniu, înţelegând că este mult mai simplu să prevenim decât să reconstruim”, adaugă Klaus Iohannis.
Cuvântul-cheie este cooperarea, opininează şeful statului.
„Nu putem însă gestiona eficient situaţiile de criză decât dacă vom lucra umăr la umăr, autorităţi, societate civilă, cetăţeni. Cuvântul-cheie este cooperarea. Avem nevoie, aşadar, de un parteneriat solid şi loial pentru a putea face faţă tuturor provocărilor”, încheie Iohannis.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe