Sâncrăieni: Maghiarii şi romii au semnat protocolul pentru convieţuire paşnică

Reprezentanţii comunităţii maghiare şi ai celei rome din Sâncrăieni (Harghita) au semnat, luni seară, la primăria comunei, "protocolul pentru o convieţuire paşnică", întocmit în cadrul unei comisii de mediere care s-a întrunit săptămâna trecută, după un conflict izbucnit între cele două etnii.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Sâncrăieni: Maghiarii şi romii au semnat protocolul pentru convieţuire paşnică

Sâncrăieni: Reprezentanţii maghiarilor şi ai romilor au semnat protocolul pentru convieţuire paşnică

Discuţiile de la Primăria Sâncrăieni au durat aproximativ patru ore, la ele participând reprezentanţii comunităţii maghiare şi ai celei rome, în prezenţa primarului, a delegaţilor Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

"Protocolul pentru o convieţuire paşnică" a fost redactat în unsprezece puncte, fiind citit în faţa zecilor de săteni adunaţi în faţa Primăriei şi apoi semnat.

Potrivit acestuia, romii s-au obligat să intre în legalitate în ceea ce priveşte proprietatea, să-şi înregistreze caii şi să le pună microcipuri, cu menţiunea că proprietarii care nu deţin cel puţin 0,5 hectare de teren pentru fiecare animal trebuie să renunţe la cai. Luarea în evidenţă a cailor şi microciparea acestora se va face gratuit, de către medicul veterinar din comună, urmând ca după această operaţiune caii care nu sunt înregistraţi să fie confiscaţi.

Printre altele, romii şi-au luat angajamentul în scris că vor păstra curăţenia în gospodării, că îşi vor amenaja WC-uri, că îşi vor înscrie copiii la şcoală şi că vor avea "un comportament civilizat".

Un alt punct se referă la încetarea imediată a furturilor.

"Vom respecta protocolul, l-am şi semnat şi mai vreau să fie pace, cum a fost şi până acum. Aici ne-am născut şi aici vrem să trăim. Vrem să trăim în înţelegere cu maghiarii şi să nu mai fie scandal. Eu zic că nu vor mai fi probleme pentru că acum am înţeles şi noi, nu vrem să facem rău, ci numai bine şi le mulţumim celor care au fost lângă noi", a declarat, după semnarea protocolului, bulibaşa romilor din Sâncrăieni, Grancsa Istvan Janos.

Subprefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei: Eu cred că vor respecta protocolul

El a precizat că aceia care nu vor respecta regulile stabilie de comun acord trebuie să se supună rigorilor legii, fără discriminare.

"Eu cred că vor respecta protocolul, pentru că în seara aceasta am reuşit să trezim spiritul de responsabilitate în comunitatea romă, ceea ce este foarte important. Dacă nu-l vor respecta, există legi în această ţară, care trebuie puse în aplicare de către organele competente", a declarat Adrian Jean Andrei.

Primarul comunei Sâncrăieni, Szekely Erno: Sper să fie pace

"Sper să fie pace. Vom aştepta termenele stabilite în protocol şi vom vedea dacă se vor duce la îndeplinire cele stabilite. Abia după aceea vom hotărî ce se va întâmpla cu cei care nu îl respectă", a spus, la rândul său, primarul comunei Sâncrăieni, Szekely Erno.

La dezbateri au participat şi reprezentanţii Romani Criss din Bucureşti, în calitate de observatori, aceştia refuzând să facă declaraţii după discuţiile din Sâncrăieni şi menţionând că îşi vor exprima un punct de vedere în cadrul unei întâlniri programate marţi la sediul Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc.

Un nou conflict între etnicii maghiari şi cei romi a izbucnit, săptămâna trecută, în judeţul Harghita, după ce aproximativ 150 de maghiari din Sâncrăieni au aruncat o sticlă incendiară într-un fânar din cartierul romilor, supăraţi că unul dintre aceştia înjunghiase un maghiar, care a ajuns la spital.

Video Stirileprotv.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici