Românii care au fost amendaţi în starea de urgenţă şi nu au contestat sancţiunea în instanţă riscă să fie executaţi silit.
La un an de la starea de urgenţă, oamenii încep să scape de plata amenzilor neconstituţionale date de poliţişti. Mai mult, cei care au câştigat în instanţă anularea sancţiunii de până la 5.000 de lei cer despăgubiri autorităţilor.
Însă nu toţi au contestat procesele verbale, iar acum trebuie să plătească amenda. În caz contrar, riscă să fie executaţi silit. Asta pentru că amenzile nu a fost anulate din oficiu de către statul român, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început executarea datornicilor.
Mihaela este medic şi a fost sancţionată în starea de urgenţă cu amendă de 1.600 de lei pe care a primit-o pe telefon după ceva timp. Acum speră ca sentinţa să fie de partea ei. Ea a fost penalizată după ce şi-a luat tratamentul în taxi, iar poliţiştii au vazut-o fără mască şi au oprit maşina.
„Atât îmi doresc înapoi, cheltuielile de judecată şi anularea acestei amenzi de 1.600 RON. Adică mi se pare exagerat de mult în condiţiile în care la momentul respectiv aveam un salariu, poate, cu 200-300 de RON mai mult decât amenda pe care eu am primit-o”, povesteşte Mihaela Cîmpeanu, medic amendat.
Din punct de vedere legislativ, avocaţii spun că oamenii nu mai pot contesta amenzile decât în anumite situaţii.
„Ar mai putea să formuleze acum plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, dacă acesta nu a fost comunicat la momentul respectiv sau comunicarea s-a făcut, nu ştiu, greşit. Nu s-a făcut corespunzător şi poate sunt în termene să formuleze plângerea”, explică avocatul Cosmin Rogojanu.