- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sanitas Bucureşti: Ministerul Sănătăţii a început procesul de dezorganizare a sistemului spitalicesc
Reprezentanţii Uniunea Sindicale Sanitas Bucureşti susţin că Ministerul Sănătăţii nu face reorganizarea spitalelor, ci "dezorganizarea" sistemului spitalicesc, pentru că prin comasare actul medical va scădea, iar în timp vor fi făcute disponibilizări de personal, din lipsă de fonduri.
"Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti (USSB) avertizează că aşa-zisul proces de reorganizare a spitalelor din România, declanşat de Ministerul Sănătăţii, este doar o iniţiativă cu iz politic şi populist, fără să aibă la bază o analiză clară şi completă a efectelor pe termen mediu şi lung asupra sistemului medical", se arată într-un comunicat de joi al organizaţiei sindicale.
În opinia reprezentanţilor USSB, comasarea unităţilor sanitare va afecta şi mai mult funcţionalitatea sistemului, iar un management unificat al mai multor spitale din acelaşi judeţ ar ridica probleme majore de coordonare şi control, fiind vorba de unităţi medicale cu grad diferit de modernizare, cu probleme specifice, aflate uneori la distanţe de zeci de kilometri.
"Chiar dacă, într-o primă fază, managementul comasat nu va trece la disponibilizări de personal, aşa cum încearcă să ne convingă ministrul Sănătăţii, pe termen mediu ele se vor produce. Principalul motiv va fi insuficienţa fondurilor financiare, deoarece un conglomerat de secţii spitaliceşti presupune cheltuieli suplimentare", susţin reprezentanţii USSB.
De asemenea, aceştia precizează că, în urma comasării, unităţile spitaliceşti îşi pierd personalitatea juridice, ceea ce înseamnă că cele care derulează, în prezent, proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, vor pierde aceşti bani şi chiar vor fi obligate să returneze sumele utilizate.
"Actul medical nu se va îmbunătăţii în urma comasării spitalelor. În prezent există unităţi medicale care nu au alocate resurse financiare anuale suficiente, nici măcar pentru asigurarea medicamentelor şi materialelor medicale de primă necesitate. Comasarea lor înseamnă, practic, comasarea insuficienţelor financiare", au mai spus reprezentanţii USSB.
În ce priveşte programul de dezvoltare a reţele de cămine pentru persoanele vârstnice, reprezentanţii USSB susţin că este "o iniţiativă nobilă", dar nu se poate materializa prin reprofilarea unor unităţi sanitare în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
"România se situează, în prezent, pe locul 11 într-un clasament al ţărilor europene făcut pe baza numărului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori. Dispariţia unor unităţi medicale nu face decât să scadă acest indicator şi, implicit, calitatea actului medical", potrivit sursei citate.
Reprezentanţii USSB consideră că iniţiativa Ministerului Sănătăţii nu este o reformă reală, ci "o formă fără fond menită să arunce praf în ochii cetăţenilor", pentru a motiva că "s-a încercat ceva pentru îmbunătăţirea sistemului".
Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti anunţă că se solidarizează cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi va participa la protestele organizate de acestea.
Ministerul Sănătăţii a propus ca din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore, printre acestea fiind şi cele două unităţi din Şimpleu Silvaniei.
Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara recent că autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine, de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.
În Bucureşti, proiectul Ministerului Sănătăţii vizează comasarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională "Dorin Hociotă" cu Spitalul Universitar de Urgenţă, a Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu" cu Institutul Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon", a Institutului Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic cu Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal "Fundeni", a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" cu Institutul Clinic "Fundeni", a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", a Institutului Naţional de Medicină Complementară "Fl. Bratilă" cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, a Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Ştefan" cu Spitalul Clinic de Dermatovenerologie "Scarlat Longhin" şi cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", a Spitalului de Psihiatrie Titan "Constantin Gorgos" cu Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia".
În Capitală, singura unitate sanitară reprofilată este Spitalul Clinic "Caritas", care va deveni centru de îngrijire pentru vârstnici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO