Şansele de supravieţuire ale muncitorilor prinşi în explozia de la Uricani, zero - surse

Şanele de supravieţuire ale muncitorilor prinşi în expozia de metan de sâmbătă, la ora 14.30, în mina de la Uricani din Valea Jiului sunt zero, susţin surse judiciare, care precizează că cele cinci victime lucrau la tabloul electric în galeria secundară a blocului 4 când s-a produs deflagraţia.

Urmărește
3 afișări

Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia

La locul accidentului s-au deplasat procurorii Ioan Nicodim - cel care a coordonat ancheta în accidentul minier de la Petrila, din noiembrie 2008, soldat cu 13 morţi - şi Darius Roman de la Parchetul Triobunalului Hunedoara, precum şi procurorul şef adjunct Augustin Lazăr de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

Procurorii fac investigaţii privind împrejurările în care s-a produs, sâmbătă, la ora 14.30, accidentul de muncă de la Mina Uricani, soldat cu cinci victime, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În primă fază, mai multe echipe de salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani (SALVAMIN) vor intra, sâmbătă seara, în subteran pentru a-i căuta pe minerii care au fost surprinşi de explozie, apoi anchetatorii, împreună cu specialiştii, vor strânge probe care pot elucida cauzele deflagraţiei.

În 3 septembrie 2010, peste 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Uricani din Valea Jiului au participat la un marş de protest pe străzile localităţii, cerându-le guvernanţilor să nu le închidă mina.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacataş, afirma atunci, la sediul Primăriei din Uricani, unde a avut loc un protest al ortacilor, că închiderea minelor înseamnă "genocid" în Uricani şi Valea Jiului.

"Avem nevoie în aceste momente de soluţii alternative, de gândirea celor care conduc destinele României. Este inexplicabil ca în perioada de timp în care s-au putut lua în considerare nişte soluţii trase de noi ajungem acum la un scenariu tragic, închiderea EM Uricani. Nimeni nu gândeşte că avem copii, bătrâni, locuri de muncă, oraşul Uricani să fie menţinut din punct de vedere economic şi social. De la Bucureşti din birou se vede foarte frumos, din Valea Jiului nu. Va aduce un genocid social în Uricani şi Valea Jiului", declara Zoltan Lacataş.

Potrivit acestuia, promisiunile făcute de politicieni în Valea Jiului nu s-au concretizat.

În aceste condiţii, liderul LSMVJ cerea, la Uricani, implicarea preşedintelui Traian Băsescu. "Cerem intervenţia personală a dumneavoastră pentru a trimite comisia interministerială într-o perioadă scurtă de timp în Valea Jiului pentru a găsi soluţii alternative. În caz contrar, lucrurile se vor desfăşura într-un ritm mai alert decât crede Guvernul Romaniei", spunea Zoltan Lacataş.

Acţiunea de protest era îndreptată împotriva închiderii Exploatării Miniere Uricani, singurul agent economic mare din localitate, deşi până acum nu există niciun act oficial care să ateste că EM Uricani va fi inclusă în programul de închidere.

Informaţii despre închiderea EM Uricani au apărut după ce Ministerul Economiei şi conducerea CNH, împreună cu partenerii sociali, caută soluţiile pentru ca părţile viabile din CNH să fie incluse în Hidroenergetica, viitoarea companie energetică naţională. Întrucât din 2011 mineritul nu va mai fi subvenţionat, se fac scenarii pe baza unei propuneri a Comisiei Europene care prevede acordarea de subvenţie pentru minele neviabile, care vor intra într-un program de închidere, printre unităţile neviabile figurând EM Uricani şi EM Petrila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici