Şapte din 10 familii vulnerabile au renunţat să cumpere haine şi încălţăminte copiilor

95% dintre familiile vulnerabile nu şi-au mai permis cheltuieli elementare, în ultimul an; iar 71% dintre ele au renunţat la achiziţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii. Salvaţi Copiii România anunţă cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun, polul de solidaritate al anului.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Şapte din 10 familii vulnerabile au renunţat să cumpere haine şi încălţăminte copiilor

Şapte din 10 familii vulnerabile au renunţat să cumpere haine şi încălţăminte copiilor

Criza costului vieţii a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covârşitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integraţi în programele educaţionale ale Organizaţiei Salvaţi Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente şi îmbrăcăminte pentru copii. Astfel, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au văzut nevoite să renunţe la cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arată datele unei anchete sociologice derulate de Salvaţi Copiii România.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii şi-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei şi dedică cea de-a 23-a ediţie a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susţinerea educaţiei copiilor vulnerabili.

Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvaţi Copiii România (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie şi doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depăşeşte 600 lei.

Familiile cuprinse în anchetă au declarat că au fost nevoite să renunţe la anumite cheltuieli, după cum urmează: 71% au renunţat la cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea; 35% au renunţat la cheltuielile legate de activităţi extraşcolare; 12% dintre familii au renunţat la achiziţia de jocuri şi jucării.

În ceea ce priveşte alimentele, 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre consecinţele dramatice ale sărăciei asupra copiilor: „Un copil care trăieşte sub pragul de sărăcie este un copil subnutrit, cu o sănătate precară şi, mai mult, cu şanse diminuate de a-şi depăşi vulnerabilităţile mediului. De aceea este crucial accesul la educaţie, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilităţile. Sărăcia omoară educaţia, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor”.

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizaţia Salvaţi Copiii. Oferim cadrul pentru o excepţională expoziţie de artă contemporană cu caracter caritabil dar şi programe educative desfăşurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii şi tinerii aflaţi în grija acestei asociaţii. Considerăm, alături de conducerea Asociaţiei Salvaţi Copiii, că educaţia şi cultura fac parte din nevoile fundamentale ale fiinţei umane", a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României.

În mod tradiţional, Festivalul Brazilor de Crăciun s-a impus ca evenimentul caritabil de marcă, pus în slujba susţinerii accesului la educaţie egală pentru copiii vulnerabili. În cele 22 de ediţii de până acum, au fost strânse fonduri de 8.102.000 euro, care au sprijinit integrarea socio-educaţională pentru 211.127 de copii. Graţie celor 22 de ediţii ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educaţia s-a transformat în şansă reală şi putere, astfel: 147.895 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integraţi educaţional şi pentru a se preveni abandonul şcolar; 48.299 de copii au fost incluşi în programul Şcoala după Şcoală şi educaţie remedială; 10.009 de copii au participat la Grădiniţele Estivale; 4.924 de copii au fost recuperaţi educaţional, prin programul A Doua Şansă. 102 biblioteci şcolare au fost dotate cu 76.000 de cărţi.

La ediţia precedentă, fondurile de 820.000 euro au asigurat în anul 2023 servicii educaţionale şi sociale pentru 42.000 de copii, după cum urmează: servicii directe pentru 12.000 de copii (programe de tip Grădiniţe şi şcoli de vară, Şcoala după Şcoală, A doua Şansă şi sprijin educaţional şi social pentru continuarea studiilor); 10.000 de copii au beneficiat de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (250 de specialişti formaţi); 20.000 de copii au beneficiat de condiţii mai bune de învăţare în urma dotării a 40 de şcoli cu cărţi pentru biblioteca şcolară, rechizite, săli de clasă renovate şi dotate.

Parteneriatul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Salvaţi Copiii a însemnat 1.150 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Pentru mulţi dintre aceşti copii a fost prima oară când au vizitat Muzeul Naţional de Artă al României şi au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2024.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 8 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici