Şapte persoane reţinute în dosarul de fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane dolari

Şapte persoane suspectate că fac parte din gruparea specializată în fraude informatice şi care a reuşit să înşele peste 1.000 de persoane, creând un prejudiciu de 20 de milioane de dolari, au fost reţinute, iar alte 12 sunt audiate, joi după-amiază, de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova.

Urmărește
736 afișări
Imaginea articolului Şapte persoane reţinute în dosarul de fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane dolari

Şapte persoane reţinute în dosarul de fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane dolari (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit procurorului şef al DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, Adrian Glugă, până acum şapte persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

"Audierile în acest caz nu s-au încheiat. Alte 12 persoane sunt audiate la această oră. În cazul altor persoane aduse la sediul nostru s-a decis să fie cercetaţi în libertate", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX procurorul şef al DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova, Adrian Glugă.

Procurorii DIICOT au făcut, joi, 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, vizând fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost păgubite cu 20 de milioane de dolari, anchetatorii colaborând cu ofiţerii US Secret Service şi FBI în acest caz.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Prin această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime.

Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

Conform sursei citate, ar fi urmat să fie audiate de către procurorii DIICOT aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici