Şapte poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reţinuţi

Şapte dintre poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei urmăriţi penal pentru luare de mită, fals intelectual sau abuz în serviciu contra intereselor publice au fost reţinuţi vineri seară, în timp ce alţi doi vor fi cercetaţi în libertate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
900 afișări
Imaginea articolului Şapte poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reţinuţi

Şapte poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reţinuţi (Imagine: Shutterstock)

Măsurile au fost dispuse în urma audierilor şi a percheziţiilor făcute vineri la sediul Brigăzii Rutiere şi la locuinţele acestora.

Printre poliţiştii reţinuţi se numără şi unul căruia i s-a făcut rău la descinderi şi a necesitat să fie transportat la spital, au mai spus sursele citate.

Cei reţinuţi vor fi prezentaţi instanţei, sâmbătă, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a precizat, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că urmărirea penală faţă de cei nouă agenţi de poliţie rutieră a fost începută în cursul acestui an.

"Activitatea infracţională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenţii de poliţie în cauză pentru a nu sancţiona abaterile contravenţionale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenţie pentru abateri mai puţin grave, dar care nu au fost săvârşite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, faţă de conducători auto a unor sancţiuni contravenţionale pentru abateri săvârşite ca pietoni)", potrivit Parchetului Capitalei.

Cei nouă agenţi de circulaţie de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectaţi că, cel puţin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulţi şoferi sume între 200 şi 300 de lei pentru a nu-i sancţiona, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Agenţii vizaţi de anchetă erau monitorizaţi încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA şi au anunţat că poliţişti de circulaţie le-au cerut mită, iar alţi şoferi au depus denunţuri scrise. Poliţiştii anticorupţie au declanşat o anchetă şi au trimis în teren inclusiv agenţi sub acoperire, care au încălcat în mod intenţionat legea privind circulaţia pe drumurile publice, apoi le-au dat bani poliţiştilor vizaţi, au precizat sursele citate.

Poliţiştii vizaţi de anchetă, care ar fi comis acte de corupţie în sectoarele 2 şi 3, nu erau constituiţi într-un grup organizat, ci acţionau în mod separat.

"Valoarea mitei era stabilită la faţa locului, în funcţie de şofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situaţie financiară bună, suma solicitată de agenţi era mai mare", au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceştia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reţine permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care şoferii nu le dădeau mită agenţilor de circulaţie, erau sancţionaţi chiar dacă erau opriţi pentru fapte inventate.

În timpul percheziţiilor, ofiţerii DGA şi procurorii au găsit agende cu înscrisuri care au legătură cu faptele de corupţie, precum şi sume de bani, au precizat sursele citate.

Cazul celor nouă agenţi de la Brigada Rutieră a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, în atenţia anchetatorilor au mai fost şi agenţi de la Poliţia Rutieră Iaşi, Constanţa sau Ialomiţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici