Şapte transplanturi de rinichi în şase zile la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi

  • Şapte transplanturi de rinichi în şase zile
  • De la începutul anului au fost 10 intervenţii de transplant
  • Şansa la o viaţă normală poate însemna sfârşitul altcuiva
Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului Şapte transplanturi de rinichi în şase zile la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi

Şapte transplanturi de rinichi au fost efectuate într-o săptămână la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”. Maratonul chirurgical a fost realizat în urma a trei prelevări de organe de la donatori în moarte cerebrală. Şase persoane aflate pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală, iar cel de-al şaptelea transplant a fost realizat de la donator viu.

Dr. Adelina Miron, medic urolog şi coordonator al echipei de prelevare: Încă suntem în pandemie de covid. Se face un an de când suntem în siutaţie de alertă. Transplanturile pe care le-am efectuat în ultima săptămână nu au fost neaparat grele sau cazuri complexe, cât au fost foarte multe în foarte scurt timp. Au fost şapte transplanturi în şase zile, lucru care ne-a suprasolicitat pe toţi: şi echipele de recoltă, şi echipele de implant, şi secţia de terapie intensivă, şi secţia de transplant care este plină. Având aceşti şapte pacienţi internaţi, şi echipele de la nefrologie, toată lumea este suprasolicitată de operaţiile făcute în scurt timp.  Pentru intervenţiile de transplant au fost prezente toate echipele de transplant. Ele au durat obişnuit, 4-5 ore fiecare. A fost toată echipa prezentă. Nici nu am fi putut să facem altfel dacă nu eram toţi.

Persoanele care au primit rinichii sunt din toată regiunea Moldovei: din Vaslui, Bacău, Suceava, Focşani şi Iaşi. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani, din Vaslui, care făcea dializă de zece ani, iar cel mai în vârstă primitor are 51 de ani, fiind vorba despre persoane tinere.

Dr. Ionuţ Nistor – purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”: Este o săptămână aglomerată pentru colegii noştri din transplant. Sunt 7 pacienţi pe care îi vor supraveghea post operator. A fost o săptămână destul de intensă pentru colegii din chirurgie, terapie, terapie intensivă care au supravegheat aceste intervenţii. Tot colegi de la Spitalul Parhon s-au deplasat pentru prelevare la Spitalul de Neurochirurgie şi la Spitalul din Moineşti. Toate aceste lucruri sunt făcute după o experienţă de 20 de ani, de la Iaşi, sunt făcute după investiţii, un bloc operator nou şi o secţie de transplant în care sperăm să se mute toţi aceşti pacienţi începând cu luna martie. La fel, este o speranţă pentru ceilalţi pacienţi care sunt pe lista de aşteptare. Din păcate sunt foarte mulţi pacienţi, mulţi dintre ei sunt tineri, vârsta acestor pacienţi este între 27 de ani şi 51, cel mai în vârstă. Pacienta de 27 de ani făcea dializă de 10 ani de zile, de la vârsta de 17 ani. Pentru ea este o şansă să reintre în normal după ce cea mai frumoasă perioadă din viaţă, de la 18 la 27 de ani, a petrecut-o pe dializă. Pentru toţi aceşti pacienţi sperăm ca viaţa să intre în normal, şi pentru cât mai mulţi anul acesta de pe lista de aşteptare.

Starea tuturor pacienţilor este una bună şi se află în continuare sub supravegherea medicilor. De la începutul anului au fost 10 intervenţii de transplant. Din cele 10 intervenţii de transplant, doar doi pacienţi au fost transplantaţi de la donator viu. Pacienţii care primesc a doua şansă la viaţă trebuie să urmeze un program de recuperare şi să meargă periodic la control la unitatea spitalicească care schimbă vieţi de peste 20 de ani.

Dr. Ionuţ Nistor – purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”: Avantajul Spitalului Parhon este faptul că este un spital unidisciplinar. Ne ocupăm de pacienţii cu problemele renale. Suntem un spital dedicat tranplanturilor renale, iar noi am avut de la început secţia izolată într-o altă secţiune a spitalului. Medicii noştri au şi experienţa. Sunt 20 de ani de când se face transplant la Iaşi, iar echipa care lucrează împreună de peste 10 ani s-a sudat şi reuşesc să ducă această activitate la un nivel foarte bun.

Declaraţiile familiilor care beneficiază de un transplant renal sunt uneori mute, dar au totuşi ecou. După lungi drumuri către spital şi aşteptarea unui răspuns privind darul de a fi sănătos, părinţii sunt cei mai emoţionaţi când pleacă acasă cu un copil care renaşte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici