Sărăcia, infrastructura şi neinformarea, cauze principale pentru rata mare a mortalităţii infantile
Rata deceselor la copiii de până în cinci ani este de peste două ori mai mare în România, faţă de media Uniunii Europene, sărăcia, starea infrastructurii, neinformarea şi migrarea personalului medical constituind principalele cauze care duc la un număr semnificativ de decese în rândul copiilor.
Sărăcia, infrastructura şi neinformarea, cauze principale pentru rata mare a mortalităţii infantile (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
Organizaţia "Salvaţi Copiii" a arătat, marţi, la lansarea unui program pentru reducerea mortalităţii în rândul copiilor, că în România decedează 10,1 copii la o mie de născuţi vii, în timp ce media mortalităţii infantile în uniunea Europeană este de 4,59 la o mie de născuţi vii.
Potrivit Eurostat, trendul mortalităţii precoce a înregistrat o scădere în ultimii ani: 26,9 la o mie de născuţi vii în anul 1990, 18,6 în 2000 şi 11,99 în 2009. Pe de altă parte însă, şi numărul de nou-născuţi a scăzut în 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică în România la nouă la sută, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană. Prematuritatea şi complicaţiile pe care acestea le induce reduc drastic speranţa de viaţă a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen", a arătat preşedintele executiv de la "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Aproape jumătate dintre aceste decese au loc din cauza anomaliilor congenitale şi afecţiunilor apărute pe perioada perinatală (48 la sută), iar 30 la sută din cauza bolilor aparatului respirator, bolilor infecţionase şi parazitare.
Medicul pediatru, Mihai Gafencu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, a arătat că sărăcia, dublată de scăderea accesului la educaţie, de starea infrastructurii, lipsa dotărilor medicale dar şi de lipsa medicilor de familie în rural contribuie la menţinerea unei rate importante în ce priveşte mortalitatea infantilă.
Un alt aspect important, îl constituie lipsa de informare a mamelor sau imposibilitatea de a face toate testele obligatorii în perioada sarcinii, care ar putea identifica din timp anumite probleme.
"Este un lux dacă vrei să naşti un copil sănătos, dar şi opusul este valabil: natalitatea este dată de familiile sărace, de grupurile defavorizate", a arătat Mihai Gafencu.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că doar analizele de bază pentru gravidă sunt gratuite, dar că nu exclude posibilitatea ca, în anumite zone, nici măcar acestea să nu fie asigurate.
El a precizat însă că mortalitatea infantilă nu poate fi corelată doar cu sistemul medical, întrucât şi alţi factori, precum eduaţia sau nivelul de trai, contribuie la situaţia actuală.
Pe de altă parte, Arafat susţine că, în anumite zone, rata mare a mortalităţii infantile ar putea fi corelată cu plecarea personalului medical în străinătate.
Programul "Fiecare copil contează", lansat de "Salvaţi Copiii, vizează educarea mamelor şi asigurarea unei alimentaţii sănătoase, dar şi o campanie de advocacy la nivelul autorităţilor centrale.
Anul 2010 este un an pilot al proiectului şi va fi implementat în patru localităţi din judeţul Dâmboviţa (I.L.Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni), patru localităţi din judeţul Vrancea (Mărăşeşti, Slobozia Bradului, Homocea şi Vidra), alte patru localitaţi din judeţul Caraş-Severin (Dognecea, Bocşa, Anina, Maciova) şi patru localităţi din judeţul Braşov (Apata, Augustin, Budila, Măieruş).
"Toate aceste localităţi au zone sărace, un nivel scăzut de trai şi o numeroasă populaţie romă; în cele mai multe există mediatori sanitari şi asistenţi comunitari. În acelaşi timp, există interesul, acordul şi sprijinul Direcţiilor de Sănătate Publică de a implementa acest proiect", a precizat Mihai Gafencu.
Proiectul face parte din campania globală Every One a Alianţei Internaţionale "Salvaţi Copiii", desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări.
La nivel mondial, un copil moare la fiecare trei secunde, ceea ce înseamnă că anual decedează aproximativ 8,8 milioane de copii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO