Kovesi a arătat că trebuie sancţionate mai aspru furturile şi distrugerile ce contribuie la siguranţa traficului pe autostrăzi şi că instituţiile statului ar trebui să se implice pentru depistarea autorilor distrugerilor.
Procurorul general Codruţa Kovesi a arătat că există anumite suprapuneri de competenţe în constatarea şi instrumentarea cauzelor privind evenimente produse pe autostrăzi, referindu-se la Poliţia Autostrăzi şi la Poliţia Rutieră.
Kovesi a subliniat necesitatea sesizării Ministerului Transporturilor cu privire la luarea unor măsuri administrative cum ar fi marcarea elementelor de siguranţă – astfel încât să nu poată fi achiziţionate din comerţ – sau refacerea într-un timp foarte scurt a sistemelor distruse sau sustrase pentru a preîntâmpina producerea de noi accidente.
Totodată, şeful Ministerului Public vrea o întâlnire cu şefii Poliţiei Române pentru stabilirea clară a „cine, ce face” întrucât, în cadrul discuţiei cu procurorii şefi, a reieşit faptul că există „greutăţi” în ce priveşte supravegherea urmăririi penale din cauza competenţelor în investigaţiile evenimentelor, mai exact între Poliţia Autostrăzi şi Poliţia Rutieră.
Procurorul general a subliniat că trebuie găsite soluţii de reducere a termenului în care se face urmărirea penală într-o astfel de cauză, cu atât mai mult cu cât dosarele sunt întârziate din cauza efectuării expertizelor tehnice într-o perioadă mare.
Kovesi a anunţat că, într-un scurt timp, vor fi înaintate Ministerului Justiţiei propunerile de modificare a dispoziţiilor Codului penal.