Şase luni de Schengen aerian şi maritim în România: aproape 1 milion de verificări în aplicaţia eDAC

Poliţiştii de frontieră au făcut peste 910.000 de verificări în aplicaţia eDAC, pentru a verifica îndeplinirea condiţiilor de intrare/ieşire din ţară şi valabilitatea documentelor de călătorie ale persoanelor în şase luni de când România este în Spaţiul Schengen cu frontiere aeriene şi maritime.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Şase luni de Schengen aerian şi maritim în România: aproape 1 milion de verificări în aplicaţia eDAC

În cele şase luni de când România este în Schengen aerian şi maritim, poliţiştii de frtoneriă au verificat situaţia a aproximativ 95.000 de copii care au călătorit sau intenţionau să călătorească în spaţiul Schengen.

„Începând cu data de 31 martie 2024, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen. Însă, lucrătorii noştri, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, efectuează acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicaţia eDAC, conectată la bazele de date ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen”, transmite, miercuri, Poliţia de Frontieră.

Astfel, în perioada 31 martie -30 septembrie 2024, poliţiştii de frontieră au efectuat peste 910.000 de verificări în aplicaţia eDAC, pentru stabilirea valabilităţii condiţiilor de călătorie şi a documentelor de călătorie ale persoanelor. În urma verificărilor efectuate, au fost descoperite peste 1.500 de persoane, pe numele cărora existau alerte naţionale sau internaţionale, semnalate de diferite autorităţi, persoanele fiind preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale.

De exemplu, în 9 aprilie, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul International Henri Coandă Bucureşti şi lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat o femeie care sosise din direcţia Atena şi care a prezentat o carte de identitate cu elemente de similare celor eliberate de autorităţile din Grecia. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că documentul este falsificat, iar asupra femeii a fost găsit un document de azilant, eliberat de autorităţile elene, din care rezultă identitatea reală şi cetăţenia acesteia - Siria. Femeia a declarat că la îmbarcare a folosit o carte de identitatea românească, pe care a aruncat-o ulterior în toaleta aeronavei. Femeii i-a fost întreruptă călătoria şi a fost înapoiată în direcţia Atena cu aceeaşi aeronavă.

În 26 iulie, o echipă din cadrul Punctului Poliţiei de Frontieră Aeroport Iaşi, aflată în zona plecări Schengen, a legitimat un bărbat care se afla la poarta de îmbarcare pentru un zbor în direcţia Barcelona. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că bărbatul, cetăţean român, intenţiona să călătorească cu un document fantezist, fals total. Acesta a susţinut că nu este cetăţean al României sau al altui stat, iar actul prezentat colegilor noştri îi aparţine de drept.

În lunile iulie si august, poliţiştii de frontieră din cadrul Aeroportului internaţional Henri Coandă Bucureşti, acţionând în baza evaluărilor de risc efectuate de structura de specialitate din cadrul IGPF, au selectat pentru control mai multe persoane despre care existau date că transportă o cantitate însemnată de ţigări. După efectuarea verificărilor, s-a stabilit faptul că şase persoane, cetăţeni din Grecia şi Macedonia de Nord, care au călătorit din direcţia Atena şi s-au încadrat pe culoarul verde „nimic de declarat”. Echipa formată din poliţisti de frontieră şi lucrători vamali a descoperit în urma controlului efectuat asupra bagajelor de cală ale acestora mai multe de pachete care conţin tutun de narghilea, în cantitate totală de peste 350 de kilograme. Bunurile, a căror valoare de piaţă depăşeşte 50.000 euro au fost reţinute în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, în 10 septebmrie, o echipă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul internaţional Henri Coandă Bucureşti şi lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat zece bărbaţi care intenţionau să călătorească în direcţia Atena, Grecia. În urma verificărilor specifice, s-a constatat faptul că aceştia sunt cetăţeni India şi se aflau în şedere ilegală pe teritoriul României. Celor în cauză le-a fost întreruptă călătoria şi au fost preluaţi de către o echipă operativă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, pe Aeroportul Timişoara, în luna mai, o echipă mixtă de control formată dintr-un poliţist de frontieră şi un poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o femeie de cetăţenie română, care o însoţea pe fiica sa minoră. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că mama nu deţine declaraţie notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reşedinţei în străinătate a minorei. Nefiind îndeplinite condiţiile legale pentru a putea ieşi din România, călătoria minorului a fost întreruptă.

„În cele şase luni, lucrătorii noştri au efectuat verificări cu dispozitivele din dotare, care folosesc aplicaţia eDAC, pentru aproximativ 95.000 de minori care au călătorit sau intenţionau să călătorească în spaţiul Schengen. Dintre aceştia, peste 37.000 erau însoţiţi de un singur părinte, peste 9.200 aveau alături de ei o altă persoană majoră, iar 1.350 erau neînsoţiţi”, mai arată Poliţia de Frontieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici