Şase ofiţeri cu funcţii de conducere de la IJPF Caraş, cercetaţi prealabil după scandalul vămilor

Şase ofiţeri cu funcţii de conducere de la Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Caraş-Severin vor fi cercetaţi prealabil în urma verificărilor Serviciului Control al PFR, cinci dintre aceştia, printre care şeful Sectorului Naidăş şi adjuncţii săi, dându-şi demisia din funcţii.

Urmărește
5 afișări

Verificările Serviciului Control al Poliţiei de Frontieră Române (PFR) s-au desfăşurat în perioada 28 februarie - 4 martie, constând în evaluarea rezultatelor obţinute de poliţiştii de frontieră de la Caraş-Severin şi Sectorul Naidăş, a competenţei şi capacităţii managementului, a indicatorilor specifici de performanţă, a modului de implementare a programelor şi strategiilor prioritare ale PFR, cât şi al identificării şi corectării deficienţelor constatate, potrivit unui comunicat de presă de marţi al PFR.

În urma verificărilor, inspectorii au găsit nereguli în activitatea managerială, precum şi neglijenţă sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, manifestată de ofiţerii cu funcţii de conducere. Aceştia au dat dovadă de ineficienţă în controalele desfăşurate, în munca operativă şi informativă, nu s-au implicat în combaterea traficului ilegal cu ţigări şi nu au aplicat măsuri disciplinare ferme.

De asemenea, s-a constatat neimplicarea sau implicarea superficială a ofiţerilor cu funcţii de conducere în activităţile de prevenire şi combatere a corupţiei interne, rezultatele la nivel teritorial pe această linie fiind nule.

Drept consecinţă, s-a început cercetarea prealabilă faţă de şase ofiţeri cu funcţii de conducere, respectiv şeful IJPF Caraş-Severin, adjunctul şefului de inspectorat, şeful Sectorului Naidăş, adjunctul şefului Sectorului Naidăş, şeful Biroului Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere din IJPF Caraş-Severin şi şeful Biroului Supraveghere şi Control a Trecerii Frontierei.

La finalizarea cercetării prealabile,faţă de cei şase vor fi luate măsurile ce se impun, în funcţie de gravitatea faptelor.

Alţi patru ofiţeri operativi din IJPF Caraş-Severin au fost atenţionaţi, fiind dispuse un număr de 40 de măsuri organizatorice, respectiv de remediere a disfuncţiilor şi deficienţelor constatate la nivelul inspectoratului.

Totodată, conducerea PFR a aprobat eliberarea din funcţiile de conducere, la cerere, a cinci ofiţeri, anume şeful IJPF Caraş-Severin, adjunctul şefului de inspectorat, şeful Sectorului Naidăş, adjunctul şefului Sectorului Naidăş şi şeful Biroului SCTF din IJPF Caraş Severin.

În acest context, au fost împuterniciţi alţi ofiţeri care să asigure conducerea IJPF Caraş-Severin.

Activitatea de evaluare va continua la nivelul tuturor structurilor subordonate PFR.

În februarie a fost evaluată şi activitatea IJPF Suceava, în urma controlului fiind dispusă cercetarea prealabilă a nouă ofiţeri, din care cinci cu funcţii de conducere, respectiv şeful IJPF Suceava, Gheorghe Ieremie, adjunctul şefului de inspectorat, Constantin Mihai Prelipcean, Şeful Biroului CIT, şeful Biroului SCTF, precum şi alţ patru ofiteri operativi din cadrul IJPF Suceava.

Totodată, şeful de inspectorat şi adjunctul lui au fost eliberaţi din funcţii, la cerere.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a cerut, în 16 februarie, să fie făcute evaluări la inspectoratele judeţene de poliţie de frontieră, începând cu Suceava.

Traian Igaş a mai spus, în legătură cu operaţiunile recente desfăşurate la vămi, că MAI a început o luptă cu tot ceea ce înseamnă fenomenul corupţiei în România, luptă pe care este hotărât să o ducă la final.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).

Vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş au fost verificate în 8 februarie, când zeci de poliţişti, jandarmi şi mascaţi, coordonaţi de ofiţeri ai DGA şi de procurori ai DNA, au descins în aceste puncte de trecere a frontierei, precum şi la locuinţele poliţiştilor de frontieră şi ai vameşilor.

Angajaţii celor două puncte de trecere a frontierei au fost monitorizaţi mai multe luni, timp în care anchetatorii au strâns probe legate de contrabanda de ţigări netimbrate aduse din Serbia.

Întreaga acţiune din vămi este coordonată de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici