Igaş a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Arad, dacă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină în cazul apariţiei unui nor radioactiv.
„Să sperăm că nu se va ajunge aici, să avem probleme de o asemenea natură. Sigur că noi suntem într-un moment în care trebuie să evaluăm corect ce ar trebui să facem în condiţiile în care se va întâmpla în România ce se întâmplă în Japonia. ISU este o structură bine închegată şi structurată, sunt convins că şi de această dată va face faţă provocărilor, ca şi până acum”, a declarat Igaş.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.
Organizarea şi conducerea activităţilor de intervenţie în caz de urgenţă radiologică se asigură de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din Centrul de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, în colaborare cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă
Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic de vineri, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.