Şase persoane reţinute de DIICOT în cazul părinţilor care şi-au traficat proprii copii: Minorii, obligaţi să cerşească şi să fure în România şi în Franţa

Părinţii care şi-au traficat copiii în România şi Franţa i-au educat să perceapă furtul ca pe un fapt divers, un mod de a obţine venituri care să le asigure un trai decent, procurorii DIICOT care au dispus reţinerea a şase dintre cei implicaţi în dosar vorbind şi despre sclavie.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Şase persoane reţinute de DIICOT în cazul părinţilor care şi-au traficat proprii copii: Minorii, obligaţi să cerşească şi să fure în România şi în Franţa

Şase persoane reţinute de DIICOT în cazul părinţilor care şi-au traficat proprii copii: Minorii, obligaţi să cerşească şi să fure în România şi în Franţa

Şase persoane au fost reţinute în dosarul privind traficarea unor copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, de către părinţi, în Iaşi, Roman şi Prahova, procurorii aflând că minorii au fost obligaţi să cerşească şi să fure în România şi în Franţa, să nu se ducă la şcoală, educând minorii pentru a considera furtul ca pe un fapt divers.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, transmis marţi, există suspiciunea că începând cu anul 2015 s-a constituit grupul infracţional care trafica şi exploata minori cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani.Copiii erau obligaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului, propriii părinţi ai minorilor.

„Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţiei în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora”, arată procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

În uma cercetărilor efectuate de anchetatori, s-a stabilit că minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau în unele cazuri le-au abandonat. De altfel, minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă pentru a-şi asigura scăparea, spun procuroprii.

„În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi la unităţile şcolare de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare. inorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strănsă legătură între părinţi şi minori”, se mai arată în comunicat.

Anchetatorii au stabilit că minorii traficaţi de părinţi au perceput săvârşirea furturilor şi predarea către familie a bunurilor sustrase ca pe un fapt normal, pentru că aşa au fost educaţi. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent, părinţii reuşind să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal.

Mai mult, spun procurorii, atunci când minorii au fost prinşi în flangrant sau au fost identificaţi ca autorii ai faptelor de furt, ei au susţinut că sunt trimişi de părinţii să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă dintr-un număr mare de membri, inclusiv majori care nu lucrează şi nu au bani

„Prin neasigurarea condiţiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forţeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie”, arată oamenii legii.

Potrivit DIICOT, membrii grupării infracţionale au acţionat, în anii anteriori, în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa, Belgia unde s-au ocupat cu furturile din buzunare.

Începând din 2015, aceştia s-au retras în ţară unde au pus la punct reţeaua de hoţi din buzunare, compusă din propriii copii minori, pentru că aceştia nu răspund penal. În paralel, în mod personal – arată DIICOT – cei în cauză au fost în străinătate unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori să fure din genţi sau din buzunare, cu predilecţie în Franţa.

Din investigaţiile penale efectuate de autorităţile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016, în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21.

Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman, iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau.

Potrivit anchetatorilor, în fiecare dimineaţă, între orele 6 şi 10, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau furturi, iar seara reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile pe care le predau adulţilor.

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în peroada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în Romania.

Procurorii DIICOT au efectuat, luni dimineaţa, 25 de percheziţii în Iaşi, Roman şi Prahova, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de minori, activitatea fiind extinsă şi în Franţa. Circa 120 de persoane sunt vizate, sub acuzaţia că şi-au traficat propriii copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici