Sateliţii lui Elon Musk, în cădere liberă. O ploaie vine spre Pământ

O ploaie de resturi spaţiale se îndreaptă către Pământ, dar nu există niciun motiv de îngrijorare, după ce toţi cei 20 de sateliţi Starlink pentru conexiunile globale la Internet se prăbuşesc.

Urmărește
21838 afișări
Imaginea articolului Sateliţii lui Elon Musk, în cădere liberă. O ploaie vine spre Pământ

Sateliţii au fost eliberaţi pe o orbită greşită pe 12 iulie din cauza unei defecţiuni a motorului de pe lansatorul Falcon 9, al companiei lui Elon Musk.

Din cei 20 de sateliţi Starlink eliberaţi pe orbită greşită, doi s-au întors deja, după cum indică datele de la Comandamentul de Apărare Aerospaţială din America de Nord (Norad) şi pentru toţi ceilalţi este aşteptată astăzi reintrarea în atmosferă, dar există şi bănuiala că „s-au întors în perioada 12-13 iulie fără a fi catalogaţi”, scrie astrofizicianul Jonathan McDowell, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică într-o postare.

Unele fragmente au fost reperate pe cerul statelor Chile şi Argentina, comentează McDowell. Cu o lungime de 2,8 metri, lăţime de 1,4 metri şi cântărind aproximativ 260 de kilograme, Starlink-urile sunt consideraţi sateliţi de dimensiuni medii. 

Lucrurile sunt însă diferite pentru nava de marfă Northrop Grumman Cygnus, deoarece este returnată într-un mod controlatla finalul misiunii sale pe Staţia Spaţială Internaţională, trimisă de NASA.

Impactul în atmosferă are loc în aşa fel încât orice fragmente supravieţuitoare se află pe o traiectorie care le duce să cadă în locuri nepopulate, precum Oceanul Pacific.

În schimb, fragmente din a doua etapă a lansatorului chinezesc Long March, cu o greutate de 5 tone, au aterizat necontrolat pe 12 iulie peste nordul Thailandei. Resturile spaţiale cad foarte frecvent spre atmosfera Pământului şi, în majoritatea cazurilor, se dezintegrează la impact.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici