Satu Mare: Cele trei persoane reţinute în cazul mitei de la Vama Halmeu au fost arestate

Cele trei persoane care au fost reţinute, joi, în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare, după şapte ore de audieri şi dezbateri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
45 afișări

Tribunalul Satu Mare a decis, la propunerea procurorilor DNA, arestarea pentru 29 de zile a omului de afaceri Liviu Florian pentru trafic de influenţă, a omului de afaceri Ion Savu pentru complicitate la trafic de influenţă şi a fostului angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu Ioan Romeo Niţu, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

La Tribunalul Satu Mare a fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care, potrivit unor surse judiciare, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Feher a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Însoţiţi de avocaţi, cei patru au intrat în sala de judecată în jurul orei 13.00, în condiţiile în care mandatul de reţinere a trei dintre învinuiţi expira la ora 13.20.

Completul de judecată i-a audiat pe cei patru până în jurul orei 19.00, şedinţa fiind suspendată în jurul orei 17.00, timp de o jumătate de oră, deoarece lui Florin Feher i s-a făcut rău.

Tribunalul Satu Mare a emis, vineri seară, mandatele de arestare.

Doi oameni de afaceri i-au cerut Nicoletei Dobrescu 130.000 de euro ca să intervină la şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) să o numească la conducerea Vămii Halmeu, iar apoi alţi 300.000 de euro ca să o ajute să îşi păstreze funcţia, aceştia, împreună cu o altă persoană, fiind reţinuţi joi.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea pentru trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la trafic de influenţă, se arăta într-un comunicat de joi al DNA.

Alături de cei doi, în aceeaşi cauză este cercetat şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, pe care procurorii anticorupţie orădeni îl acuză de complicitate la cumpărare de influenţă.

Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu. În 23 septembrie 2009, Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV.

Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.

Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.

Celor trei inculpaţi le-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile şi au fost reţinuţi, joi, pentru 24 de ore.

Procurorii au precizat că în această cauză sunt cercetate şi alte persoane.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Surse judiciare declarau atunci corespondentului MEDIAFAX că Nicoleta Dobrescu este acuzată că, în 2009, ar fi strâns peste 300.000 de euro de la 11 persoane din Satu Mare, oameni de afaceri, administratori de magazine duty-free şi contrabandişti de ţigări, spunând că va folosi aceşti bani pentru a cumpăra funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu din judeţul Satu Mare. Dobrescu s-ar fi angajat ca, după ce va fi numită în funcţie, să le restituie banii şi să le faciliteze realizarea unor acte de contrabandă.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.

Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Presa locală a relatat, la numirea în funcţie a Nicoletei Dobrescu, că aceasta a încercat să facă rost de sume mari de bani pentru a-şi cumpăra funcţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici