Satu Mare: Peste 230 de persoane au câştigat în instanţă taxa de poluare

Publicat: 27 01. 2011, 14:15
Actualizat: 06 11. 2012, 13:02

Directorul DGFP Satu Mare, Dan Maier, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce a fost acţionată în judecată, anul trecut, de 3.259 de contribuabili în scopul recuperării taxei de primă înmatriculare.

„Din totalul de 3.259 de dosare, 238 au fost soluţionate favorabil prin sentinţe definitive, iar diferenţa se află pe rolul instanţelor, după ce am depus contestaţii”, a precizat directorul Dan Maier.

Maier a adăugat că persoanele care au câştigat în instanţă taxa de poluare, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, urmează să intre în posesia banilor.

„Suma totală pe care trebuie să o restituim celor 238 de sătmăreni care au câştigat în instanţă definitiv este în cuantum de 189.700 de lei”, a arătat directorul DGFP Satu Mare, menţionând că dacă şi ceilalţi sătmăreni vor câştiga procesele suma totală se va ridica la 17,2 milioane de lei.

În total, pe rolul secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Satu Mare s-au înregistrat 3.833 de dosare, din care 2.698 de dosare prin care reclamanţii solicită restituirea acestei taxe şi un număr de 420 de dosare prin care se solicită obligarea Instituţiei Prefectului – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor la înmatricularea vehiculelor cumpărate dintr-un stat membru UE fără plata taxei pe poluare.

Preşedintele Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Satu Mare, judecătorul Adriana Vîlcu, a precizat că, până în prezent, instanţa a soluţionat favorabil un număr de 2.240 dosare privind taxa de poluare, însă multe au fost atacate cu recurs de DGFP Satu Mare.

Pe de altă parte, judecătorii sătmăreni se aşteaptă la o creştere a numărului de dosare având acest obiect.

„În condiţiile în care legiuitorul menţine în vigoare obligaţia de plată a acestei taxe şi nu ia măsuri de restituire pe cale administrativă a acesteia, iar justiţiabilii solicită în continuare restituirea acestei taxe, apreciez că pe viitor va creşte numărul acestor dosare şi corespunzător va creşte intervalul de timp în care aceste cereri vor fi soluţionate. Aceasta deoarece, în cazul în care continuă ritmicitatea cu care instanţa va fi asaltată cu acest tip de cereri, este posibil să crească şi mai mult intervalul de timp în care se vor repartiza informatizat dosarele pentru primul termen de judecată”, a spus judecătorul Adriana Vîlcu.

În cursul anului trecut, în judeţul Satu Mare, DGFP a încasat peste 5.000 de taxe de poluare.