- Home
- Social
- TÂRGU JIU, (09.11.2019, 11:02)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Satul din Gorj în care 80% dintre locuitori muncesc în străinătate - FOTO
În Ruget, un sat din comuna gorjeană Roşia de Amaradia, lipsa locurilor de muncă după închiderea carierei de cărbune i-a determinat pe oameni să plece la muncă în străinătate. Iernile, oamenii se întorc în ţară cu bani suficienţi să îşi plătească facturile şi să-şi modernizeze casele.
Urmărește
1736 afișări
Ruget, satul din Gorj în care 80% dintre locuitori muncesc în străinătate - FOTO
Potrivit primarului comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, anul trecut, 1.000 din cei aproximativ 3.000 de locuitori ai localităţii au fost la muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei au fost în Danemarca, la cules de fructe şi legume.
Se întorc în ţară iarna, cu bani suficienţi să îşi plătească facturile şi să-şi modernizeze casele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Edilul recunoaşte că imaginea comunei s-a schimbat complet, de când banii câştigaţi în ţări străine sunt aduşi în localitate.
Un record a fost atins în satul Ruget, unde în fiecare gospodărie există cel puţin o persoană plecată în străinătate. „E o situaţie îngrijorătoare, atât pentru noi, cât şi pentru ţară. Cred că nu numai la noi se întâmplă lucrul acesta, în toată România, acolo unde a dispărut activitatea industrială şi dau exemplul de la Roşia de Amaradia, unde a fost carieră şi s-a închis”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.
Potrivit acestuia, 450 de locuitori au lucrat în domeniul minier până la închiderea carierei. Din aceştia, 100 au ieşit între timp la pensie, dar primarul spune că şi pensionarii merg să lucreze, câte o lună pe an, în alte ţări ca să îşi rotunjească veniturile.
„Am o evidenţă la primărie, pentru că ei când pleacă în străinătate trebuie să semneze un contract să facă dovada unde locuiesc. Anul trecut am avut 1.007 persoane care au părăsit în timpul anului localitatea, dintr-un total de 3.165, în condiţiile în care sunt şi copii. Cei mai mulţi sunt din satul Ruget, unde în jur de 80% părăsesc în fiecare an zona, care este foarte aproape de exploatarea minieră închisă. Au fost nevoiţi să găsească o modalitate de a-şi asigura existenţa de zi cu zi şi, printr-un culoar favorabil lor, având în vedere că cineva din sat a reuşit să facă o relaţie pe acolo, în străinătate, la anumiţi patroni, sunt planificaţi şi an de an, poate şi de trei ori pe an, merg în străinătate, mai ales în Danemarca, la cules de mazăre”, mai spune Liviu Cotojman.
În afara sezonului de cules, oamenii îşi găsesc şi alte locuri de muncă: montează şi demontează solarii sau cultivă căpşuni.
Printre cei plecaţi în străinătate se află şi soţia şi fiica viceprimarului localităţii, Constantin Vătrai.
Femeia, în vârstă de 40 de ani, lucrează de opt ani peste hotare. „Fiica mea cea mare e plecată de doi ani, soţia a plecat în iunie, a venit în septembrie, acum a plecat iar, vin în decembrie. E foarte greu şi acolo. Soţia mea se duce în Danemarca de opt ani, sezonul de primăvară, acum la fel, din lipsa banilor, a problemelor, fata cea mică este la şcoală, avem şi noi rate, acum a plecat de vreo trei săptămâni în Belgia”, spune viceprimarul.
Conform acestuia, este greu şi pentru cei care rămân acasă, dar mai ales pentru copii: „Când a plecat soţia mea prima dată, avea fata cea mică 10 ani. Ţinea în ea, nu spunea şi când răbufnea în plâns, ca să nu se facă de râs că îi e dor de mama ei, îmi spunea că o enervează pixul, găsea un motiv să se descarce. Este greu şi sunt copii".
Fiica cea mare a edilului, Mădălina, lucrează în Germania, de doi ani, împreună cu soţul ei. „Fiica mea ia aproape 2.000 de euro pe lună acolo, mai vine pe 1.500 de lei cât se ia aici?", a mai declarat Vătrai.
Deşi este îngrijorat de numărul mare de locuitori care pleacă în străinătate, primarul comunei este bucuros că gospodăriile oamenilor arată din ce în ce mai bine.
„Au zugrăvit, au schimbat ţigla, învelitoarea, erau construcţii degradate din cauza vechimii. Sunt mulţumit din punctul acesta de vedere că localitatea arată bine, faţă de acum câţiva ani. Ei cheltuiesc banii acasă. Ştiu cazuri în care au şi bani depozitaţi şi e foarte bine. Sunt banii lor, munciţi de ei. Nu înseamnă că pleacă defintiv din localitate", a adăugat primarul Liviu Cotojman.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cazinoul din Constanţa se degradează tot mai mult pe zi ce trece, aşteptând restaurarea. Starea monumentului istoric e jalnică - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36