- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2015, 17:10)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Savu: Vrem creşterea accesului la terapii moderne, dar sunt terapii de jumătate de milion pe bolnav
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat, vineri, că obiectivul prioritar al instituţiei este creşterea accesului pacientului la terapii moderne, dar trebuie luat în calcul faptul că preţul acestora poate ajunge şi la jumătate de milion de euro pentru un bolnav.
Urmărește
112 afișări
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Obiectivul nostru prioritar este creşterea accesului pacientului la terapii moderne pe zone terapeutice, dar trebuie să luăm în calcul faptul că există terapii de jumătate de milion pe bolnav, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitive Medicale (ANMDM), Marius Savu, la Consiliul Naţional al PSD.
El a precizat că terapia pentru hepatita C este de 50.000 de euro pe pacient.
"Cheltuielile pentru medicamente acordate de casă se ridică la un miliard de euro, dar terapiile moderne sunt foarte scumpe. Aşa cum am spus, există unele care ajung la jumătate de milion de euro pe bolnav. De aceea este nevoie de o strategie prin care să scoatem de pe listă medicamente neeficiente pentru a introduce terapiile moderne", a mai spus Savu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit acestuia, încă din 2014, au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite, pentru prima dată în ultimul deceniu, 17 molecule noi, apoi alte 23, iar acest proces trebuie să continue fără hopuri.
"Acest proces trebuie să continue, şi mă refer la introducerea pe listă a unor medicamente noi, dar vreau să fac precizarea legată de preţ: acesta trebuie să fie la nivelul minim. Odată cu introducerea unor molecule noi, trebuie făcută delistarea, întrucât există medicamente vechi care nu-şi dovedesc eficacitatea şi mă refer aici la exemplul clasic pe care l-am dat de multe ori, respectiv ginkgo biloba, care încă mai consumă şapte milioane de euro din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi care nu şi-a dovedit eficacitate", a spus Savu.
El a ţinut să precizeze faptul că nu s-a putut face introducerea moleculelor noi la liber, pentru că s-ar fi creat un dezechilibru enorm.
"Introducerea de molecule noi la liber ar fi creat un mare dezechilibru şi de acceea s-a introdus acel concept cost-volum. Domnul preşedintele Ciurchea va avea o sacrcina foarte grea, dar există deja ordonanţa aprobată. O altă problemă vizează partea de protocoale terapeutice, care pentru prima dată trebuie să ţină cont şi de criteriul economic. Nu înţeleg de ce acolo unde există alternative generice sunt folosite medicamentele foarte scumpe şi, fără să am niciun parti pris, spun că produsele de la Antibiotice Iaşi respectă toate standardele şi pot fi folosite cu încredere", a mai spus Savu.
În plus, el a făcut menţiunea că pentru moleculele noi va exista şi testarea genetică.
"Cred că pentru noile medicamente trebuie să existe şi zona de testare genetică ca să fim siguri că se duc la bolnavul potrivit. De fapt noul nostru concept vizează eficientizarea costurilor, accesul pacienţilor la terapii noi", a mai spus Savu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe