- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDAL ETNIC: UMF Târgu Mureş, avertizată de Ministerul Educaţiei că ar putea să i se suspende finanţarea. Peste 500 de studenţi au ieşit în stradă
Peste 500 de persoane, majoritatea studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, au participat, luni după-amiază, la un marş de protest de câteva ore, cerând să fie acceptată Carta universităţii şi autonomie universitară.
SCANDAL ETNIC: UMF Târgu Mureş, avertizată de Ministerul Educaţiei că ar putea să i se suspende finanţarea. Aproximativ 500 de studenţi au ieşit în stradă (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)
Circa trei sute de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi alte aproximativ două sute de persoane s-au adunat, luni după-amiază, în Piaţa Teatrului din municipiu, purtând pancarte cu mesaje precum "Nu separării etnice", "Respectaţi legea", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Vrem autonomie universitară", "Şantajul e ilegal" şi "Baba, nu strica treaba".
Studenţii, purtând banderole albastre pe braţ, care simbolizează unitatea în UMF Târgu Mureş, au scandat, timp de o oră, lozinci precum "Nu distrugeţi UMF", "Respectaţi autonomia universitară", "Vrem autonomie universitară", "Uniţi suntem mai buni", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Nu distrugeţi UMF", "Vrem să învăţăm, nu să protestăm".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Manifestanţii au pornit apoi într-un marş către sediul universităţii, cu un banner pe care scria "Nu vrem implicarea politicului în autonomia universitară" şi un altul, cu acelaşi mesaj, în limbile maghiară şi engleză. Pe parcursul marşului, acestora li s-au alăturat şi alte persoane, astfel că în momentul în care au ajuns la UMF Târgu Mureş erau peste 500 de protestatari.
Studenţii au scandat, atât pe drum, cât şi în faţa UMF Târgu Mureş, "Învăţământ fără politică", "Nu ne separaţi ca să profitaţi", "Nu ne daţi la schimb", "Nu suntem troc politic"; "Vrem să ni se aprobe Carta", "Uniţi suntem mai buni", "Dreptate, dreptate pentru Universitate", "Nu vrem separare etnică", "Noi suntem UMF" şi "Uniţi suntem UMF".
Totodată, aceştia au cântat "În curte la UMF cântă cucuveaua, că ministrul şi ai lui şi-au găsit beleaua" şi au făcut un apel la ministrul Educaţiei să accepte Carta în forma aprobată de Senatul Universităţii, strigând "Domn' ministru, ascultaţi - Carta să ne-o aprobaţi".
Liga Studenţilor: Sperăm ca Guvernul să se gândească foarte bine în ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş
Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, afirmă că organizaţia militează "împotriva implicării politicului în autonomia universitară" în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi "speră ca Guvernul să se gândească foarte bine" la situaţia acesteia.
Preşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Dan Zolog, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, după anunţul preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, privind UMF Târgu Mureş, că solicită Guvernului să aştepte ca justiţia să se pronunţe în legătură cu situaţia de la această universitate.
"Liga Studenţilor militează în continuare împotriva implicării politicului în autonomia universitară, astăzi (luni - n.r.) vom avea un protest în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, pe care îl vom continua printr-un «marş al unităţii», spre UMF Târgu Mureş. Sperăm din tot sufletul ca Guvernul să se gândească foarte bine, să respecte legislaţia în vigoare şi justiţia - să aştepte soluţionarea în jusitiţie a procesului privind Carta universitară", a declarat Dan Zolog.
Conducerea UMF Târgu Mureş a cerut în instanţa de contencios administrativ recunoaşterea Cartei adoptate, pe care o consideră elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care Ministerul Educaţiei nu a transmis observaţii.
Rector: UMF Târgu Mureş, avertizată de Ministerul Educaţiei că ar putea să i se suspende finanţarea
Ministerul Educaţiei a avertizat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş că ar putea să i se suspende finanţarea dacă nu rezolvă "problema liniei maghiare", a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, rectorul Constantin Copotoiu.
Rectorul UMF din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat că a fost avertizat, vineri, telefonic, iar luni - printr-o adresă semnată de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens.
"După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o luni dimineaţă", a afirmat Copotoiu.
Potrivit acestuia, în adresa transmisă conducerii universităţii ministerul îi atrage atenţia că are obligaţia elaborării Cartei în conformitate cu legislaţia în vigoare şi că alegerile pentru funcţia de rector, desfăşurate în urmă cu câteva săptămâni, nu sunt legale, întrucât Carta nu este aprobată.
Rectorul a spus că universitatea consideră Carta elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care ministerul nu a transmis observaţii, arătând că oricum diferendul legat de Cartă a ajuns în instanţa de contencios administrativ.
El a adăugat că îl "nelinişteşte" adresa primită de la minister, pentru că observă o schimbare de abordare faţă de opinia exprimată de Baba când s-a întâlnit cu conducerea UMF Târgu Mureş, inclusiv prodecanul Facultăţii de Medicină, Szabo Bela, şi profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF.
"Am avut surpriza neplăcută ca domnul ministru să vină cu sancţiuni îndreptate împotriva tuturor cadrelor didactice din universitatea noastră, după ce a afirmat că de vină sunt alţii. Eu susţin în continuare ideea de a respecta Legea învăţământului", a spus Copotoiu.
El a arătat că în convorbirea telefonică i s-a spus că universităţii ar putea să i se suspende finanţarea, iar în adresa primită luni de la minister se face trimitere la articolul 125 din Legea educaţiei 1/2011, care prevede că, dacă o universitate nu respectă obligaţiile legale, se aplică sancţiuni care pot consta în suspendarea finanţării instituţiei de învăţământ, suspendarea rectorului sau reorganizarea acesteia.
Afirmaţiile lui Copotoiu au fost făcute într-o conferinţă de presă susţinută înainte ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, să anunţe că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO