Guvernul ucrainean, care deţine vasta mănăstire din secolul al XI-lea, cu vedere la râul Nipro, spune că decizia a fost luată după ce o comisie a descoperit multiple încălcări ale contractului de închiriere a complexului, un sit al Patrimoniului Mondial Unesco.
Mitropolitul Clement, şeful biroului de presă al UOC, a declarat că „nu există niciun temei legal” pentru expulzare.
„Dacă guvernul ne obligă să o facem ilegal, se numeşte totalitarism. Nu avem nevoie de un astfel de stat sau guvern. Avem constituţia şi legi. Nu acceptăm alte metode”, a declarat mitropolitul Clement.
Nu este clar ce se va întâmpla dacă UOC nu părăseşte complexul, dar ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a declarat că autorităţile nu vor folosi forţa pentru a-i expulza pe călugări.
Expulzarea a scos la iveală diviziuni în rândul comunităţii ortodoxe ucrainene. În ultimii ani, mulţi s-au alăturat Bisericii Ortodoxe independente a Ucrainei, căreia i s-a acordat independenţa în 2019, în timp ce milioane de oameni încă urmează UOC, care s-a despărţit de Moscova în mai anul trecut, după secole petrecute sub controlul său.