Scandal în Parlament. Dublarea alocaţiilor a fost aprobată. Reducerea TVA şi abrogarea pensiilor speciale, amânate

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege ce prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Urmărește
8264 afișări
Imaginea articolului Scandal în Parlament. Dublarea alocaţiilor a fost aprobată. Reducerea TVA şi abrogarea pensiilor speciale, amânate

Camera Deputaţilor ar putea vota, azi, proiectul PNL pentru eliminarea pensiilor speciale

Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Pentru acesta au votat 179 de deputaţi iar 29 s-au abţinut.

Prin amendamentul propus la proiect de preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon este prevăzută majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii astfel:

- 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

- 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii la comisie, susţinând că nu există punctul de vedere al guvernului şi fişă fiscală. Propunerea a fost însă respinsă.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 martie. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în acest caz. Astfel, propunerea legislativă va merge la Preşedinte pentru promulgare.

Deputaţii au retrimis la comisii proiectul privind abilitarea Guvernului de a da ordonanţe 

Camera Deputaţilor a votat, în şedinţa plenului de miercuri, retrimiterea la Comisiile de Buget şi Juridică a proiectului care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanţei parlamentare. Comisiile au dat marţi un raport de respingere. Citeşte continuarea...

Camera Deputaţilor a retrimis la comisia de specialitate proiectul de reducere a TVA

Deputaţii au decis cu 137 de voturi "pentru" şi 136 de voturi "contra" retrimiterea la comisie, pentru două săptămâni, a propunerii pentru modificarea şi completarea articolului 291 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care reduce TVA de la 19% la 16% iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020.

Deputatul PNL Florin Roman a declarat la dezbaterile din plen că reducerea cotei unice va îmbunătăţii rata colectării de către stat.

”Vreţi să vă răzbunaţi pe PNL. Greşit. Vă răzbunaţi pe România şi veţi plăti şi pentru această aroganţă. Spuneţi că vreţi dialog, dar de fapt nu vreţi decât să arătaţi pesediştilor că azi voi încă sunteţi tari în Parlament, că nu vor fi alegeri a primarilor în două tururi şi dinamitaţi România doar pentru a vă poziţiona în interiorul PSD. (...) Eu sunt iniţiatorul acestui proiect de lege şi mi-l asum, pentru că ceea ce nu înţelegeţi dumneavoastră este că liberalii au altă gândire economică ca şi dumneavoastră. Principiul liberal este foarte simplu, taxe mai mici. Sunt mai mulţi plătitori de taxe şi impozite. Atunci când am venit cu cota unică, tot dumneavoastră, înfieraţi, cu mânia proletară, cota unică. V-am demonstrat că având o cotă maim mică colectăm mai mult decât o cotă mai mare”, a spus Florin Roman, care ceruse retrimiterea la comisie pentru raport suplimentar a proiectului care prevede reducerea TVA.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a catalogat discursul lui Roman ca un "delir" şi "mârlănie".

"Am fost ameninţat de data aceasta, după ce colegul meu a profanat injurii şi ca de obicei a ameninţat. Vreau să spun că data trecută când nu a vrut să plece 10 minute de la microfon, mirosea violent a alcool. Acum nu l-am mirosit, nu ştiu, dar, ca medic, apropo de discursul dumnealui pot să spun cu toată responsabilitatea că aceasta se numeste din punct de vedere psihiatric delir, iar din punct de vedere al lumii din care provin se numeşte mârlănie”, a spus Bacalbaşa.

În replică, deputatul PNL l-a numit pe Nicolae Bacalbaşa "bufon".

"Regele a murit, trăiască regele. Bufonul a rămas acelasi. Anul trecut, la legea bugetului, la o oră târzie ân noapte, îmi amintesc că bufonul se auzea: «Haideti să încheiem, nu mi-am luat pastilele». V-am adus pastilele! Poate vă liniştiţi", a afirmat Florin Roman.

Proiectul de lege a primit raport favorabil, marţi, de la Comisia pentru buget a forului legislativ.

Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

PNL a cerut retrimiterea dublării alocaţiilor la comisie. Propunerea a fost respinsă

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii la comisie, susţinând că nu există punctul de vedere al guvernului şi fişă fiscală. Propunerea a fost respinsă, urmând să fie vot final pe acest proiect.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, Florin Roman, a cerut retrimiterea proiectului de lege care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii la comisie, susţinând că nu există punctul de vedere al noului guvern şi nici fişă fiscală.

”Acest proiect face referire la dublarea alocaţiilor pentru copii. Este o iniţiativă s grupului parlamentar al PSD. Colegii de la PNL doresc ca aceste alocaţii să nu fie mărite. Orice vot în favoarea retrimiterii la comisie arată că PNL este, în opoziţie, un partid populist. Guvernul are obligaţia să găsească resursele financiare”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

La rândul său, deputatul UDMR Szabo Odon a spus că parlamentarii Uniunii vor vota în favoarea retrimiterii la comisie, dar că ulterior vor vota dublarea alocaţiei.

Supusă la vot, propunerea de retrimitere la comisie a iniţiativei a fost respinsă cu 125 de voturi ”împotrivă”, 124 ”penstru” şi opt abţineri, urmând să fie dezbatută şi supusă votului final.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a a votat,marţi, un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 11 martie. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional în acest caz.
 

Camera Deputaţilor ar putea vota, miercuri, proiectul PNL pentru eliminarea pensiilor speciale
 

Camera Deputaţilor are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistraţi şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Camera Deputaţilor este for decizional pe proiectul de lege. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a votat, marţi, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Dezbaterile au avut loc pentru ambele iniţiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât şi a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizaţiile de merit pentru sportivi şi artişti sunt eliminate. Acesta a criticat iniţiativele legislative ale PNL şi USR şi a declarat în timpul dezbaterilor că "ori toţi suntem speciali, ori niciunul nu este special".

Pe de altă parte, PSD se opune "categoric" eliminării indemnizaţiilor de merit pentru artişti şi sportivi şi a anunţat că va vota împotrivă acestui amendament la şedinţa de plen, potrivit unui comunicat semnat de Marcel Ciolacu. PSD mai transmite că Solomon nu a avut mandat să depună un astfel de amendament.

Ulterior, Adrian Solomon a explicat că decizia eliminării tuturor indemnizaţiilor speciale a fost luată în partid. Despre faptul că Marcel Ciolacu susţine că nu a avut mandat să elimine indemnizaţiile pentru sportivi şi artişti, deputatul PSD a precizat că e posibil ca cei din conducere să nu ştie legislaţia.

Deşi a depus amendamentul care a fost admis, preşedintele comisiei pentru muncă a afirmat că nu-şi doreşte eliminarea indemizaţiilor respective. Întrebat de ce a propus eliminarea celor două categorii de pensii speciale, deputatul a spus: "Ca să-i văd reacţia USR şi a PNL".

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că liberalii vor încerca să rezolve, în plenul de miercuri, problema indemnizaţiilor pentru cele două categorii. În caz contrar, liberalul a spus că Guvernul va emite ordonanţă de urgenţă.

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că pensiile speciale aflate acum în plată trebuie eliminate, nu impozitate, deoarece impozitarea este o capcană.

Proiectul reducerii TVA la 16%. Camera Deputaţilor votează azi iniţiativa

Camera Deputaţilor are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri iniţiativa legislativă care reduce TVA de la 19% la 16%, iar TVA pentru alimente de la 9% la 5% de la 1 ianuarie 2020. Proiectul de lege a primit raport favorabil, marţi, de la Comisia pentru buget a forului legislativ. Citeşte aici continuarea...

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici