- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL apei potabile din Bucureşti: Direcţia de Sănătate Publică şi ApaNova, discuţie pe WhatsApp. Comunicarea publică, ignorată/ Pintea cere anchetă. Nivelul de clor, de cinci ori mai mare
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au comunicat cu oficialii Apa Nova Bucureşti pe WhatsApp în criza apei potabile din Capitală, dar comunicarea publică a fost ignorată, spune Epsică Chiru, director general adjunct Apa Nova Bucureşti.
DSPMB şi ApaNova au discutat situaţia apei potabile pe WhatsApp, comunicarea publică a fost ignorată
Pintea cere anchetă privind modul în care Apa Nova a comunicat. Nivelul de clor, de 5 ori mai mare
Ministrul Sorina Pintea anunţă că a cerut o anchetă despre modul în care Apa Nova a comunicat cetăţenilor privind calitatea apei, în condiţiile în care DSP a anunţat, vineri, că patru probe de apă luate din Capitală demonstrează că nivelul de clor este mai mare de cinci ori faţă de limita admisă.
"Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă despre modul în care s-a făcut procesul de comunicare. (...) În ce priveşte procedura de anunţare, am discutat cu specialiştii, dar din momentul în care se sesizează depăşirea unor parametrii, furnizorul de apă e obligat prin Legea Apelor să anunţe autoritatea publică locală şi DSP. Că s-a făcut procedura de clorinare e foarte bine, dar trebuia să ştim şi noi. De ce s-a efectuat clorinarea? Înseamnă că au fost nişte probe neconforme, care au fost acele probe? Furnizorul de apă trebuia să anunţe Apele Române că se confruntă cu o poluare, cu amoniu”, a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Antena3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
De asemenea, potrivit Ministrului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, conform unui protocol semnat în 2016, trebuie să se consulte cu furnizorul atunci când anunţă în mass-media detalii despre calitatea apei. Astfel, Pintea spune că a cerut renunţarea la acest protocol.
“Am cerut denunţarea unilaterală a acestei convenţii, pentru că nu mi se pare normal să avem înţelegeri cu entităţi, frunziori, atâta timp cât vorbim despre siguranţa populaţiei”, a explicat Sorina Pintea.
Conform raportului DSP, trimis vineri de Ministerul Sănătăţii, una din cele patru probe care a fost luate din mai multe locaţii din Bucureşti demonstrează că nivelul de clor este mai mare de cinci ori faţă de limita admisă. Astfel, cea mai mare valoare este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care limita maximă acceptată este de 0,5 mg/litru, arată raportul.
“În jurul orei 17:30 au apărut pimele rezultate la probele de recoltare în regim de urgenţă de DSPMB, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespun limitelor stabilite de legislaţia în vigoare: SLD (sub limita detecţiei) în toate 5 puncte de recoltă pentru clorul liber (CMA 01-05mg/l) şi 1,27 mg/l, 1,37 mg/l, 1,75 mg/l, 2,73mg/l pentru clorul total, dintr-un punct de recoltă nu s-a putut preleva apa”, se arată în raportul Direcţiei de Sănătate Publică, transmis presei.
Precizările vin după ce Apa Nova a informat joi dimineaţă că rezultatele analizelor efectuate reconfirmă şi atestă potabilitatea apei distribuită de companie consumatorilor. Distribuitorul de apă mai menţionează că a crescut concentraţia de clor din cauza topirii zăpezii şi a gheţii, însă valorile sunt în limitele normale.
În acest context, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei.
Direcţia de Sănătate Publică şi ApaNova, discuţie pe WhatsApp despre situaţia apei potabile din Bucureşti
„Având în vedere că directorul general Apa Nova Bucureşti se afla plecat în afara ţării, în calitatea mea de directorul general adjunct am fost contact de catre reprezentantii DSPMB pentru a discuta despre sesizările realizate de cetăţeni în spaţiul social media legat de calitatea apei potabile. În cadrul discuţiei, nu ni s-a solicitat realizarea unei comunicări către media”, spune Epsică Chiru.
„Între timp, ca urmare a sesizărilor primite in call–center, echipele operaţionale au efectuat prelevări de probe de apă potabilă (atunci când a fost solicitat acest lucru de consumatori precum şi în punctele fixe prestabilite cu Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti) în vederea analizei în laborator. La 30.01, ora 17:30, am notificat Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) privind situaţia existentă, măsurile întreprinse şi a oferit asigurări privind calitatea apei potabile.
Am fost contactaţi de către reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti la ora 18:06, în care ni s-a transmis că DSPMB a prelevat probe de apă potabilă din reţeaua de distribuţie şi au constatat depăşiri ale concentraţiei de clor total, fără a transmite rapoarte de încercare oficiale care să susţină afirmaţiile. Mai precis, s-a primit de la DSPMB doar un tabel în format de imagine.
La ora 18:52, 30.01.2019, tot prin WhatsApp, DSPMB a solicitat ANB să emită un comunicat de presă prin care să se informeze populaţia cu următoarele „apa din reţeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei şi pentru igiena personală“
Având în vedere ca existau diferenţe clare intre analizele ANB si DSPMB, fiind in totala contradicţie cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi, ANB şi-a manifestat telefonic (ora 19:30) disponibilitatea către DSPMB de a efectua o campanie comună de prelevări şi analize în cursul nopţii, fiind refuzată de reprezentanţii DSPMB pe motiv că nu au personal şi echipamente disponibile în cursul nopţii.
Doresc să menţionez ca reprezentanţii DSPMB au solicitat prin fax, la ora 21:06, ca ANB să transmită un mesaj similar „apa din reţeaua publică distribuită de SC Apa Nova Buc nu este bună de băut, nu trebuie folosită la prepararea hranei şi pentru igiena personală“. Poziţia ANB a fost şi este următoarea: „Întrucât în perioada de referinţă nu s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apă prelevat din punctele fixe stabilitate cu instituţia dumneavoastră pentru monitorizarea calităţii apei potabile ale reţelei municipale de distribuţie apreciem că emiterea comunicatului de presă propus ar fi în contradicţie cu realitatea rezultată din analizele efectuate de noi“.
Având în vedere cele menţionate mai sus apreciem că situaţia furnizării apei potabile în municipiul Bucureşti a fost şi este sub control. Apa furnizată a fost şi este potabilă.
Rămânem la dispoziţia tuturor autorităţilor interesate în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situaţie”, a încheiat directorul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO