- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.02.2013, 20:55)
- Departamentul Social - Mediafax
SCANDALUL cărnii de cal - Ministerul Agriculturii: Serviciile veterinare din Franţa au confirmat că e vorba despre două abatoare din România
Ministerul Agriculturii precizează, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România, ţară care nu este însă menţionată într-o notificare pe acest subiect a CE.
Urmărește
1178 afișări
Ministerul Agriculturii: Serviciile veterinare din Franţa au confirmat că e vorba despre două abatoare din România (Imagine: AFP / MEdiafaxFoto)
Într-un comunicat de presă remis sâmbătă seară, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) mai arată că nu are "informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor".
Redăm integral comunicatul MADR pe acest subiect:
"Referitor la informaţiile care au apărut în mass-media cu privire la comercializarea pe piaţa din Marea Britanie a produsului lasagna care conţine carne de cal în loc de carne de vită, producătorul francez incriminând un abator din România pe motiv că ar fi vândut carne de cal drept carne de vită, vă precizăm următoarele:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.
Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia primă a provenit de la Comigel Franţa.
În momentul de faţă, aşa cum rezultă din notificarea Comisiei Europene, se cunoaşte că produsul a fost distribuit prin lanţuri de magazine din Marea Britanie.
În ceea ce priveşte originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la România, menţionând doar furnizorul de carne Comigel din Franţa.
În cursul zilei de azi (sâmbătă - n.r.), urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare, bovine, porcine, ovine, cabaline .
Până în prezent, nu avem informaţii cu privire la data la care a avut loc transportul şi menţiunile înscrise pe etichetă, autorităţile franceze urmând să informeze imediat ce intră în posesia datelor.
Concomitent, în cursul zilei de astăzi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale apreciază Sistemul Rapid de Alertă al UE a cărui eficienţă a fost dovedită încă o dată. În acelaşi timp, ministrul Daniel Constantin recomandă prudenţa autorităţilor statale cu privire la provenienţa materiei prime până când acesta va fi dovedită. Industria alimentară a dovedit odată cu aderarea României la UE ca s-a adaptat exigenţelor cerute de piaţa europeană în domeniu. Ca atare, MADR şi ANSVSA se vor preocupa să identifice în cel mai scurt timp dacă materia primă provine din Romania şi dacă legislaţia a fost încălcată sancţionând astfel de practici care aduc prejudicii de imagine întregii industrii".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ulterior, la Antena 3, că în urma verificărilor efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unul dintre cele două abatoare din România menţionate de autorităţile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal. Potrivit lui Constantin, MADR va face publică şi situaţia celui de-al doilea, după verificările de rigoare.
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.
"Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudary în sud-vestul Franţei, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.
Preşedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui.
La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni.
"Am fost înşelaţi", a declarat directorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. "Vom depune plângere luni".
Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită", potrivit AFP.
"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.
"Este ceea ce numim ştampilă veterinară", a precizat el.
Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz şi care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a continuat el.
"Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el.
Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne", a adăugat el. "Există o incoerenţă aici", a declarat el.
"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.
Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, care se ocupă de probleme alimentare, a avertizat sâmbătă că se aşteaptă şi la "alte veşti proaste" în scandalul cărnii de cal descoperite în preparate care ar fi trebuit să conţină carne de vită, a relatata tot AFP.
"Este posibil să avem şi alte veşti proaste (...) Cred că trebuie să fim realişti", a declarat Paterson, la încheierea unei reuniuni de urgenţă la Londra cu autorităţile sanitare şi principalele lanţuri de supermarketuri, între care Tesco, Asda, Morrisons şi Sainsbury's.
Potrivit autorităţilor britanice, ţară în care consumul de carne de cal este un tabu, produsele incriminate nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
Dar Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară (FSA) a generat îngrijorare, cerând Findus să efectueze "teste pentru a identifica eventuala prezenţă în lasagna a fenilbutazonei", un produs folosit pentru tratarea durerii la cai. Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, de teama unor "riscuri pentru sănătate", potrivit FSA.
Ministrul delegat francez Benoît Hamon a dezvăluit, sâmbătă, primele rezultate ale anchetei direcţiei de combatere a fraudelor privind introducerea cărnii de cal româneşti în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită, dezvăluind un circuit comercial care trece prin Cipru şi Olanda.
"Ancheta desfăşurată de serviciile DGCCRF (Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializării cărnii vizate", potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance în ediţia electronică.
"Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus, n.red.) este grupul francez Poujol", holding de vârf al companiei Spanghero.
Poujol "a achiziţionat carnea congelată de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat în Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un atelier din România", precizează ministrul.
Benoît Hamon a denunţat această schemă care "dezvăluie înainte de toate o logică financiară care ar fi adus peste 300.000 de euro". El a cerut DGCCRF să discute cu departamentele corespunzătoare din România şi Olanda "pentru a stabili în ce măsură trebuie imputată frauda sau o eroare de gestiune".
Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină carne de vită a provocat un scandal în Marea Britanie, unde calul este venerat şi consumarea cărnii acestuia este tabu, şi a determinat retragerea, vineri, a preparatelor incriminate din Franţa şi Suedia.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe