- Home
- Social
- CONSTANŢA, (16.02.2021, 18:18)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandalul din Constanţa pentru denumirea străzii „Mareşal Ion Antonescu”. Primarul Chiţac: Schimbarea trebuia din 2002
Strada „Mareşal Ion Antonescu” din Constanţa există cu această denumire încă din anul 2000, după o decizie a autorităţilor judeţene, dar în 2002 a apărut o OUG care interzicea promovarea cultului persoanelor vinovate de infracţiuni contra păcii şi omenirii, transmite primarul Virgil Chiţac.
Urmărește
5635 afișări
Primarul Constanţei, în scandalul cu Institutul „Elie Wiesel” despre denumirea străzii „Mareşal Ion Antonescu”: Schimbarea trebuia din 2002
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, spune despre decizia de a modifica numele străzii „Mareşal Ion Antonescu” faptul că declaraţiile au fost răstălmăcite şi, în realitate, denumirea străzii ar fi trebuit schimbată din 2002.
„Constat cu regret că declaraţiile şi acţiunile mele privind tema denumirii străzii <Mareşal Ion Antonescu> din Constanţa au fost şi sunt răstălmăcite. Strada respectivă există în municipiul Constanţa cu această denumire din anul 2000, prin decizia Consiliului Judeţean Constanţa. Doi ani mai târziu, a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Cu toate acestea nimeni nu s-a sesizat pe plan local că denumirea acestei străzi ar trebui schimbată - nici autorităţile locale cu atribuţii în domeniu, nici factorii politici responsabili, nici cetăţenii. Documentându-mă, am aflat abia acum că de-a lungul timpului au fost făcute solicitări repetate ale unor institute din România cu atribuţii în domeniul cercetării holocaustului către Primăria Constanţa, pe care primarii anteriori le-au ignorat”, transmite primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
El acuză că procesul administrativ de schimbare a denumirii acestei străzi nu s-a finalizat din cauza absenţei voinţei politice a fostei administraţii PSD de la nivelul municipiului Constanţa.
„S-a speculat în presă că aş încălca legea, făcându-se trimitere la art. 9, alin. (1), al Legii nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, potrivit căruia <Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice>. Eu nu am încălcat sub nici o formă această lege, pentru că nu am atribuit niciun nume din această categorie străzilor din municipiu. În ceea ce priveşte demersul de redenumire a străzii, sunt pentru această iniţiativă, am intenţia şi întreaga voinţă şi disponibilitate de a remedia problema în cauză, după analiza efectelor şi implicaţiilor administrative specifice. Modificarea denumirii unei străzi se realizează printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa, însă ea trebuie fundamentată şi avizată de o comisie inter-instituţională”, adaugă Chiţac.
El avertizează că procesul va genera consecinţe administrative complicate pentru locuitorii străzii respective, de la schimbarea actelor de identitate până la actualizarea tuturor documentelor ce conţin numele străzii.
„Vom analiza detaliat implicaţiile administrative ale acestei decizii, iar pentru asta e nevoie de timp. Regret interpretările tendenţioase ale declaraţiilor mele contextuale privind tema în cauză. Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce priveşte politicile de stat radicale faţă de evreii din România. Invit părţile interesate de tema în cauză la calm, echilibru şi moderaţie. Invit la cooperare instituţională, acolo unde este cazul, pentru că inflamarea spaţiului public nu serveşte nimănui. Invit totodată la moderaţie şi responsabilitate – nu există nici cel mai mărunt motiv pentru speculaţii nefondate pe această temă, a cărei rezolvare va demonstra, la momentul respectiv, maturitatea şi responsabilitatea abordărilor noastre”, conchide primarul municipiului Constanţa.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului municipiului Constanţa, referitor la schimbarea denumirii străzii Mareşal Ion Antonescu din oraş.
„Este tulburător că primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac, consideră facultativă legea care interzice denumirea străzilor după criminali de război. Pentru acesta, Ion Antonescu are parte de <evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici şi controverse>. Edilul ar trebui să ştie că nu există nicio controversă în privinţa rolului pe care Ion Antonescu l-a avut în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii de stat care a dus la exterminarea a cel puţin 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi. Ion Antonescu a fost judecat şi găsit vinovat de crime de război în 1946”, a apreciat Institutul Elie Wiesel.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” menţiona că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.
„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se mai arată în comunicatul de presă.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe