Video Scandalul gropii de gunoi de la Chiajna. Localnici: Mirosul vine în valuri/ Iridex: Poluarea nu e de la noi. Garda de Mediu anunţă peste 1.000 de plângeri - FOTO, VIDEO

Autorităţile s-au sesizat după ce locuitorii din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona Şoselei de Centură, Străuleşti şi comuna Chiajna au făcut plângeri cu privire la mirosul din zonă.

Urmărește
4915 afișări

"Mirosul vine spre comună în valuri. E insuportabil. Câteodată durează ore întregi până dispare. Chiar şi când nu se simte niciun miros, aerul e foarte greu de respirat, se simte că nu e curat", a spus un localnic al comunei Chiajna.

"Uneori mirosul devine insuportabil, mai ales când vântul bate dinspre groapa de gunoi către comună. Vrem să scoatem seara copiii în parc şi nu putem pentru că ne e teamă să nu se imbolnăvească. Acasă, dacă închidem geamurile, murim de cald. Dacă le lăsăm deschise, nu putem sta din cauza mirosului. Nu e normal să suportăm asta. Ei ce vor, să ne mutăm noi de aici? Sunt acolo la groapă buldozere care răscolesc gunoiul, dacă mergeţi în gară o să le vedeţi. Lumea a mai făcut reclamaţii, dar cine să ne ia în seamă?", susţine un alt locuitor al comunei.

Prima măsură luată Primăria Capitalei a fost încheierea unui protocol între autorităţile locale, care includ Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi poliţiile locale de sector şi din comunele Chiajna şi Chitila. Acestea vor stabili puncte fixe de control pentru a asigura monitorizarea permanentă. De asemenea, în zonă vor fi montate camere video.

"Păi ei vor să monitorizeze activitatea şi să pună camere video. Cu ce ne ajută pe noi asta, pe cei care trăim aici? Nu aşa dispare mirosul ăsta, nu aşa scăpăm de poluare. Noi avem nevoie de măsuri clare, că ne distrugem sănătatea aici. Să închidă groapa, să o mute mai departe de noi, nu ştiu, să facă ceva să fim toţi mulţumiţi şi să respirăm aer curat", a spus o altă persoană care locuieşte în zonă.

Nu mai puţin de 1.000 de sesizări au fost făcute în ultimele luni, iar în urma acestora Garda de Mediu a anunţat duminică verificări în zonă.

„În urma numeroaselor sesizări ale cetăţenilor Municipiului Bucureşti şi ale cetăţenilor judeţului Ilfov, avem peste 1.000 de sesizări, care reclamă faptul că se simte un discomfort olfactiv şi persistent, repetitiv, în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi localităţile Chiajna şi Chitila. În urma acestui fapt, am solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Bucureşti să efectueze determinări în zonele unde s-au făcut sesizări, cu autolaboratorul din dotarea proprie. În urma interpretării buletinelor de analiză, s-a identificat ca indicator cu valori limită depăşite, hidrogenul sulfurat. Astfel, am ordonat Gărzii de Mediu Bucureşti şi Ilfov ca, în cursul săptămânii trecute să desfăşoare controale în zonă pentru a identifica sursa de poloare. Din datele preliminare, principala sursă de poluare, potenţial poluatoare, este depozitul de deşeuri menajere din raza Sectorului 1 Bucureşti”, a declarat duminică Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif,

Acesta a mai afirmat că în ultimele 18 luni, în urma controalelor efectuate la groapa de gunoi IRIDEX, s-au dispus amenzi în valoare de 430.000 de lei.

De cealaltă parte, administratorii depozitului de deşeuri IRIDEX resping acuzaţiile potrivit cărora poluarea cu hidrogen sulfurat ar proveni de la groapa de gunoi, susţinând că în zonă sunt şi alte locuri unde se depozitează deşeuri.

,,Cei de la Garda de Mediu au făcut nişte presupuneri. Nu există nicio dovadă fizică, nicio măsurătoare care să incrimineze cu probe depozitul de gunoaie Chiajna. Sunt pur şi simplu presupuneri ale diverselor autorităţi sau cetăţeni, fără să aibă în spate nimic. Aceste măsurători au fost făcute la 3, 4, 5 kilometri de noi. În jurul nostru mai sunt o serie de alte facilităţi care se ocupă de prelucrarea şi tratarea deşeurilor şi pot fi foarte bine sursă pentru aceste mirosuri”, a declarat Liviu Birău, director executiv al IRIDEX Group.

Acesta mai susţine că în cei 17 ani de când IRIDEX administrează groapa de gunoi din Chiajna au fost sute de controale ale autorităţilor însă nu a fost constatată nicio abatere privind mirosul.

,,Numai în ultima jumătate de an am avut 15 controale de la Garda de Mediu, de la Poliţia Locală, de la Agenţia de Mediu, de la toate autorităţile posibile şi imposibile din România. Au venit controale în urma sesizărilor cetăţenilor privind mirosul şi când au venit, nu au găsit mirosul. Erau echipe formate din câte 15 oameni, care au semnat şi au scris toţi acolo că pe durata controlului nu s-au simţit mirosuri anormale sau exagerate”, a mai spus directorul IRIDEX.

Liviu Birău a mai anunţat că IRIDEX va închide anul acesta o suprafaţă de aproximativ 35.000 - 40.000 de metri pătraţi din suprafaţa de peste 23 de hectare unde se depozitează acum gunoaie, ceea ce presupune acoperirea cu pământ şi materiale impermeabile. Totodată, gunoaiele depozitate vor fi acoperite cu material etanşeizat la finalul fiecărei zile de lucru, iar deşeurile vor fi stropite cu substanţe odorizante, a mai spus acesta. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici