- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.02.2021, 08:00)
- Răzvan Botea
Scandalul gunoaielor dintre Primăria Sectorului 1 şi Romprest, compania de salubritate, în cifre şi date
- Romprest, spune că va sista serviciul de salubrizare a sectorului începând de săptămâna aceasta din cauză că nu mai poate susţine cheltuielile.
- Primăria are datorii de peste 100 milioane lei către firma de salibrizare.
- În 2020, factura de salibrizare pentru Sectorul 1 a fost de 228 mil. lei, adică 11% din bugetul local, care a crescut.
- Subiectul a fost dezbătut şi la emisiunea „Ştiu” de la Aleph News.
Urmărește
3088 afișări
Romprest, compania de salubritate care are un contract cu Primăria Sectorului 1 din Bucureşti, spune că va sista serviciul de salubrizare a sectorului începând de săptămâna aceasta din cauză că nu mai poate susţine cheltuielile, iar primăria are datorii de peste 100 milioane lei către firmă.
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, spune că dacă Romprest va înceta serviciul de salubrizare, primăria va contracta în regim de urgenţă alt operator, conform ZF.
„Dacă această companie lasă din nou gunoiul pe străzi şi refuză să-şi onoreze obligaţiile contractuale, din data de 12.02.2021 va intra alt operator în regim de urgenţă“, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Sorin Velicu, directorul operaţional al Romprest, spune că firma va fi obligată să sisteze serviciile de salubrizare, având în vedere că plăţile restante ale primăriei sunt de peste 100 mil. lei, iar facturile nu s-au mai plătit din iulie 2020.
„Noi nu dorim să sistăm, suntem nevoiţi să sistăm pentru că nu mai avem resurse financiare. De 7 luni susţinem prin împrumuturi bancare activitatea firmei. Din luna iulie nu ni s-a plătit nicio prestaţie de salubrizare a serviciului public“, spune Sorin Velicu.
Potrivit acestuia, serviciul de salubrizare a costat mai puţin de 3 lei pe metru pătrat în 2019, în vreme ce în sectorul 3 costul a fost de 8 lei/mp, iar în sectorul 4 de 4 lei/mp. Clotilde Armand spune însă că serviciul de salubrizare în sectorul 1 este mai scump de şi de 10 ori faţă de restul ţării.
Organul contractant pentru serviciul de salubrizare este Consiliul Local al Sectorului 1. Contractul a fost semnat în vara lui 2008 şi are o durată de 22 de ani, cu condiţia să se investească într-o staţie de sortare, altfel durata sa scade până la 18 ani.
Scandalul cu salubrizarea sectorului 1 este în a doua fază acum, după ce la preluarea mandatului, primarul Clotilde Armand a cerut reducerea facturilor. Mandatul primarului nu a început sub cele mai bune auspicii. Inclusiv Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, aliatul la guvernare al USR, a subliniat luni că partidul pe care îl conduce nu a avut candidat la Sectorul 1 şi a susţinut candidatura lui Clotilde Armand. Afirmaţia lui Orban a venit în contextul în care au existat mai multe schimburi de replici între Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, şi Clotilde Armand, pe tema scandalului cu serviciul de salubrizare.
Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector din Bucureşti, atrage cele mai multe venituri la bugetul local. Pe oameni nu îi interesează cine strânge gunoiul, pentru că problema este între consiliul local şi firma de salubritate. Pe oameni îi interesează să fie curat, dar se pune problema contractelor aflate în derulare şi în cazul unei rezilieri unilaterale, penalizările vor fi plătite tot de primărie.
Factura de salubrizare pentru Sectorul 1 în 2019 a fost de aproape 200 mil. lei, adică circa 12,8% din bugetul local. În 2020, factura a fost de 228 mil. lei, adică 11% din bugetul local, care a crescut. Ca pondere în bugetul local, cheltuielile cu salubrizarea sunt cele mai mari în sectorul 4 – 15,1%, iar în sectorul 3 sunt de 10,7% din bugetul local.
Romprest, deţinută de compania antreprenorială românească Europrest, a avut anul trecut afaceri de 241 milioane lei şi un profit de 67 milioane lei. Romprest avea în 2019 un număr de aproape 2.600 de angajaţi, potrivit datelor publice.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe