- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.03.2013, 17:52)
- Valentin Anghel , Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDALUL LAPTELUI CONTAMINAT: Suspiciuni de depăşire a limitelor de aflatoxină la trei ferme şi două fabrici de lapte
Probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, informează ANSVSA.
Urmărește
3714 afișări
SCANDALUL LAPTELUI CONTAMINAT: Suspiciuni de depăşire a limitelor de aflatoxină la trei ferme şi două fabrici de lapte (Imagine: Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)
Potrivit sursei citate, în conformitate cu dispoziţiile transmise de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 7-8 martie, au fost efectuate controale tematice la nivel naţional în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.
Cu ocazia controalelor, au fost verificate unităţile din sectorul laptelui şi au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializării directe către consumatorul final, precum şi probe de lapte destinat procesării ulterioare, în vederea obţinerii produselor lactate, precizează sursa citată, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Toate probele au fost trimise în vederea efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor acreditate pentru determinarea conţinutului în Aflatoxina M1 din lapte, arată ANSVSA.
"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui", se precizează în comunicat.
Potrivit ANSVSA, loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.
Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că buletinele de analiză de confirmare ar urma să parvină în cel mult două zile.
Potrivit lui Ţurcanu, din cauza suspiciunilor, au fost sechestrate şi oprite astfel de la comercializare 50 de tone de lapte de la un procesator şi 30 de tone de la un altul. Cantităţile au fost sechestrate până când inspectorii ANSVSA vor reface trasabilitatea laptelui respectiv.
ANSVSA mai precizează, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Instituţia mai anunţă că ferma de vaci unde s-au constatat deja depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte este în permanenţă monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
ANSVSA a anunţat anterior, în 7 martie, a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.
Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.
Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
În aceste condiţii, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.
Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.
Precizările ANSVSA din 7 martie au fost făcute vin după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.
"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale, descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a spus Constantin.
El a adăugat că nu există niciun pericol, pentru că laptele contaminat a fost retras de pe piaţă.
Ministrul nu a dorit să facă publice cantitatea de lapte infestată şi nici zona în care a fost descoperită.
"Până acum s-au făcut analize, dar nu într-un ritm atât de susţinut. Imediat ce facem analize într-un ritm susţinut descoperim tot felul de lucruri", a continuat ministrul.
Constantin a precizat că una dintre cele două cantităţi de lapte a fost descoperită la un procesator, iar cealaltă, cea importată din Ungaria, la un comerciant.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: O nouă alertă alimentară: LAPTE cu aflatoxină, RETRAS de pe piaţă. Substanţa are efect cancerigen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:04
-
astăzi, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate